Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa pripravuje na odpálenie rakety s dlhým doletom, tvrdí Tokio

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea naposledy uskutočnila odpálenie rakety s dlhým doletom koncom roku 2012.

Soul 28. januára (TASR) - Severná Kórea možno už v priebehu týždňa odpáli raketu s dlhým doletom. Správu priniesla dnes agentúra Kjódó, ktorá sa v nej odvoláva na nemenovaného predstaviteľa japonskej vlády.

Tieto podozrenia vyplývajú z analýzy družicových záberov severokórejskej odpaľovacej rampy Tončchan-ni, kde bola zaznamenaná zvýšená aktivita. Japonský zdroj však neposkytol žiadne iné relevantné údaje.

Správa prichádza v čase, keď Bezpečnostná rada OSN rokuje o nových sankciách voči Pchjongjangu, ktorý 6. januára uskutočnil štvrtú jadrovú skúšku. KĽDR už čelí sankciám kvôli jadrovému aj raketovému programu.

Severná Kórea naposledy uskutočnila odpálenie rakety s dlhým doletom koncom roku 2012. Experti sa domnievajú, že ide o súčasť úsilia zostrojiť medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá by mohla niesť jadrovú hlavicu.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho čínsky rezortný kolega Wang I sa v stredu na rokovaní v Pekingu zhodli na potrebe novej rezolúcie BR OSN voči KĽDR, konkrétnych krokov je však zatiaľ iba málo.

Pchojgjang tvrdí, že 6. januára vykonal úspešný test vodíkovej bomby. Spojené štáty a vlády iných krajín, ako aj odborníci však vyjadrili pochybnosti, že KĽDR v tomto smere učinila taký významný technologický pokrok.