Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

KĽDR odpálila do Japonského mora niekoľko striel

Ľudia sledujú na televíznej obrazovke odpálenie balistických striel Severnou Kóreou. Foto: TASR/AP

Strely s plochou dráhou letu boli vypálené z oblasti severovýchodne od pobrežného mesta Munčchon približne o 07.00 h miestneho času (polnoc SELČ).

Soul 14. apríla (TASR) - Severná Kórea vypálila v noci na utorok do Japonského mora rakety zo svojho východného pobrežia, ako aj niekoľko striel typu vzduch-zem zo stíhačiek. Informovala o tom agentúra Johnap s odvolaním sa na velenie juhokórejskej armády.

Strely s plochou dráhou letu boli vypálené z oblasti severovýchodne od pobrežného mesta Munčchon približne o 07.00 h miestneho času (polnoc SELČ). Vo vzduchu boli viac ako 40 minút a prekonali vzdialenosť okolo 150 kilometrov.

V tom čase KĽDR odpálila zo stíhačiek aj niekoľko rakiet v oblasti mesta Wonsan a do Japonského mora vystrelila viacero protiraketových striel.

Juhokórejská armáda podľa svojho generálneho štábu situáciu sleduje a v prípade vypálenia ďalších rakiet je pripravená zasiahnuť.

Tieto aktivity prišli v predvečer 108. narodenín Kim Ir-sena, zakladateľa Severnej Kórey a starého otca súčasného vodcu Kim Čong-una, a zároveň deň pred konaním parlamentných volieb v Južnej Kórei.

Severná Kórea tento rok uskutočnila už viacero raketových testov. Severokórejský režim sa snaží posilniť svoje možnosti v oblasti obrany po tom, ako rokovania medzi USA a Pchjongjangom o možnej denuklearizácii Kórejského polostrova uviazli na mŕtvom bode.