Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR odstránila zo svojich webov mapu symbolizujúcu zjednotenie Kórey

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Web slúži na podporu zahraničného obchodu KĽDR a lákanie investorov. Podobný obrázok zmizol aj z hlavnej stránky zahraničného vydavateľstva KĽDR.

Soul 19. januára (TASR) – Severná Kórea (KĽDR) v pondelok odstránila zo svojich webov mapu považovanú za symbol zjednotenia oboch krajín. Vodca KĽDR Kim Čong-un už predtým označil Južnú Kóreu za "úhlavného nepriateľa" KĽDR a vyhlásil, že sa nebude usilovať o ich opätovné zjednotenie. TASR informuje podľa správy agentúry Jonhap.

V pondelok ráno zmizol z hornej časti webu časopisu Foreign Trade of the DPRK (Zahraničný obchod KĽDR) červený obrázok celého kórejského polostrova. Web slúži na podporu zahraničného obchodu KĽDR a lákanie investorov. Podobný obrázok zmizol aj z hlavnej stránky zahraničného vydavateľstva KĽDR (Publications of the DPRK).

Zmeny na webových stránkach sú súčasťou dlhodobého odklonu KĽDR od snahy o opätovné zjednotenie oboch krajín. Severokórejský vodca Kim Čong-un v decembri na koncoročnom zjazde komunistickej strany označil vzťahy medzi oboma Kóreami za vzťahy medzi "dvomi nepriateľskými štátmi". V januári počas zasadania parlamentu vyzval aj na príslušnú zmenu v ústave KĽDR.

Severokórejská štátna televízia KCTV odvysielala mapu, na ktorej bolo zvýraznené iba územie KĽDR.

Japonská televízia NHK minulý týždeň informovala, že v texte štátnej hymny na webe ministerstva zahraničných vecí zmizla fráza "tritisíc ri". Vzťahuje sa na dĺžku celého územia Kórejského polostrova od najsevernejšieho výbežku v KĽDR po juhokórejský ostrov Džedžu, teda približne 1200 kilometrov. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie nad tým v piatok vyjadrilo poľutovanie a označilo to za protinárodný čin.