Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

KĽDR oznámila ďalší test podmorského útočného dronu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zariadenie za 71 hodín a šesť minút prekonalo vzdialenosť 1000 kilometrov a úspešne zasiahlo cvičný cieľ.

Soul 8. apríla (TASR) - Severná Kórea v sobotu oznámila, že počas uplynulého týždňa uskutočnila ďalšiu skúšku podmorského jadrového útočného dronu. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

Test, ktorý sa konal v dňoch 4.-7. apríla, potvrdil spoľahlivosť a smrtiacu spôsobilosť tohto systému, píše Jonhap s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

Dron vypustili v utorok z prístavu v provincii Severný Hamgjong a testovaciu hlavicu odpálili pod vodou v piatok. Zariadenie za 71 hodín a šesť minút prekonalo vzdialenosť 1000 kilometrov a úspešne zasiahlo cvičný cieľ, píše agentúra Reuters.

Tento systém podľa KCNA môže prispieť k potenciálu ozbrojených síl KĽDR pri zvládaní hrozieb a nepriateľských krokov, či pri obrane krajiny.

Severná Kórea vyhlasuje, že podnikne kroky voči spoločným vojenským cvičeniam Spojených štátov a Južnej Kórey, pripomína Jonhap.

KĽDR takýto dron otestovala aj 24. marca a uviedla, že je schopný "vytvoriť veľkú rádioaktívnu vlnu cunami" a zničiť nepriateľské plavidlá a prístavy.