Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR pohrozila, že skúma plány na vystrelenie štyroch rakiet na Guam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok na oblasť Guamu mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či vodca Kim Čong-un vydá rozkaz na ich realizáciu.

Soul 10. augusta (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) dnes vyhlásila, že zvažuje vystrelenie štyroch rakiet stredného doletu do oblasti amerického tichomorského ostrova Guam, kde majú Spojené štáty viacero vojenských základní. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na vyhlásenie severokórejských ozbrojených síl.

Strategické sily KĽDR "vážne skúmajú plán útoku na Guam prostredníctvom súbežného odpálenia štyroch strategických balistických rakiet typu Hwasong-12, aby prerušili komunikačné kanály nepriateľských síl na veľkých vojenských základniach na Guame a vyslali dôrazné varovanie Spojeným štátom," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom severokórejskou tlačovou agentúrou KCNA.

Podľa ozbrojených síl KĽDR by plány na raketový útok na oblasť Guamu mohli byť dokončené do polovice augusta a následne sa bude čakať, či vodca Kim Čong-un vydá rozkaz na ich realizáciu.

Japonsko: Plány KĽDR sú neprijateľné


Vyhrážky Severnej Kórey, že vystrelí do okolia amerického tichomorského ostrova Guam svoje rakety stredného doletu, sú "absolútne neprijateľné". Uviedol to dnes tajomník japonskej vlády Jošihide Suga, ktorého citovala agentúra DPA.

"Provokácie Severnej Kórey sú absolútne neprijateľné. Vyzývame Severnú Kóreu, aby prijala dôrazné varovania a napomenutia, ktoré jej s plnou vážnosťou adresovalo medzinárodné spoločenstvo," uviedol Suga na tlačovej konferencii v Tokiu.

Suga tiež vyzval Pchjongjang, aby "sa podriadil sankciám, ktoré na Severnú Kóreu uvalila minulý týždeň Bezpečnostná rada OSN, a zdržal sa ďalších provokácií.