Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KĽDR popravila ministra obrany, pretože zaspal na vojenskom podujatí

Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Hjon Jong-čchol údajne vodcovi Kim Čong-unovi prejavil neúctu.

Soul 13. mája (TASR) -Soul 13. mája (TASR) - Severná Kórea popravila koncom apríla ministra obrany Hjon Jong-čchola, obvineného z vlastizrady po tom, čo zaspal na akcii, na ktorej sa zúčastnil vodca KĽDR Kim Čong-un a navyše si dovolil mu odhovárať. Napísali to dnes juhokórejské médiá s odvolaním sa na tajnú službu, ktorá o tom informovala poslancov.

Ministra obrany KĽDR zbavili funkcie a následne bol okolo 30. apríla zastrelený popravnou čatou. Podľa juhokórejského poslanca Šin Kjong-mina sa výkon trestu uskutočnil na strelnici vojenskej akadémie Kang Kon v Pchjongjangu, kde popravu sledovali stovky ľudí, uviedla tlačová agentúra AP.

Správu potvrdila aj kancelária ďalšieho juhokórejského poslanca.

Juhokórejská tajná služba nepovedala poslancom, ako informáciu získala, iba zdôraznila, že ju dostala cez rozličné kanály a verí v jej pravdivosť.

Kim od prevzatia moci v Severnej Kórei po smrti svojho diktátorského otca v roku 2011 zorganizoval sériu čistiek v evidentnej snahe posilniť svoju moc. Analytici sa rozchádzajú v tom, či tieto čistky naznačujú, že má Kim kontrolu krajiny pevne v rukách alebo že sa ešte stále usiluje o jej upevnenie.

V roku 2013 dal Kim pre údajnú vlastizradu popraviť svojho strýka Čang Song-theka, ktorý bol považovaný za jeho radcu a učiteľa. A od začiatku tohto roka podľa juhokórejskej tajnej služby popravil už 15 iných vysokých štátnych predstaviteľov, ktorých obvinili zo spochybnenia Kimovej autority, napísala agentúra DPA.