Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea rozpredá juhokórejské aktíva,vypovie dohody o spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Južná Kórea v utorok uvalila sankcie na 38 jednotlivcov a 24 organizácií z KĽDR.

Soul 10. marca (TASR) - Severná Kórea dnes oznámila, že zlikviduje všetky aktíva juhokórejských firiem na svojom území a vypovie dohody o ekonomickej spolupráci so Soulom. Týmito opatreniami Pchjongjang reaguje na najnovšie sankcie, ktoré naň uvalila Južná Kórea v reakcii na nedávnu jadrovú skúšku a odpálenie rakety, informovala agentúra Jonhap.

Oficiálne severokórejské médiá dnes avizovali, že bude rozpredaný všetok majetok, ktorý v KĽDR vlastnia juhokórejské spoločnosti. Všetky doterajšie dohody o vzájomnej ekonomickej spolupráci medzi oboma krajinami budú považované za neplatné.

"Od tejto chvíle vyhlasujeme všetky dohody o ekonomickej spolupráci a výmene medzi Severom a Juhom za neplatné," vyhlásil hovorca severokórejského výboru zodpovedného za vzťahy oboch krajín.

Južná Kórea v utorok uvalila sankcie na 38 jednotlivcov a 24 organizácií z KĽDR, napojených na severokórejský jadrový program. V praxi to znamená zákaz akýchkoľvek transakcií s juhokórejskými bankami a tiež uzavretie juhokórejských prístavov pre lode, ktoré v posledných mesiacoch kotvili v KĽDR.

Izolovaný severokórejský režim odpálil minulý štvrtok z východného pobrežia krajiny viacero rakiet krátkeho doletu - niekoľko hodín po tom, ako Bezpečnostná rada OSN uvalila na KĽDR dosiaľ najprísnejšie sankcie v reakcii na jej januárovú jadrovú skúšku a test rakety dlhého doletu vo februári.