Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa pravdepodobne pripravuje na ďalšiu jadrovú skúšku

Kim Čo-un Foto: TASR/AP

Severná Kórea uskutočnila od októbra 2006 päť jadrových skúšok.

Washington 29. marca (TASR) - Najnovšie družicové snímky naznačujú, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) položila na svojom jadrovom polygóne v Pchunggje komunikačné káble, čo pravdepodobne svedčí o tom, že jej prípravy na ďalšiu jadrovú skúšku vstúpili do poslednej fázy.

Snímky z komerčnej družice zhotovené 25. marca poukazujú na stálu prítomnosť troch až štyroch vozidiel alebo nákladných prívesov pri severnom vstupe do komplexu v Pchunggje. Štruktúra pôdy v jeho okolí zase naznačuje, že tam boli položené komunikačné káble.

"Kombinácia týchto faktorov jednoznačne poukazuje na pokročilé štádium príprav na (jadrovú) skúšku vrátane montáže prístrojového vybavenia. V ostatných častiach strelnice neprebieha nijaká významná činnosť, čo môže znamenať, že prípravy sú v poslednej fáze," uviedla v utorok webstránka 38 North, prevádzkovaná americko-kórejským inštitútom pri Univerzite Johnsa Hopkinsa.

Severná Kórea uskutočnila od októbra 2006 päť jadrových skúšok. Doposiaľ najsilnejší bol podzemný jadrový výbuch so silou približne 17,8 kilotony TNT z 9. septembra 2016.