Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR si uctila sovietskych vojakov padlých pri oslobodzovaní krajiny

Na videosnímke severokórejský líder Kim Čong-un (uprostred) sa zúčastnil na obrade pri príležitosti druhého výročia smrti svojho otca Kim Čong-ila 17. decembra 2013 v Pchjongjangu. Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podujatie sa podľa agentúry TASS uskutočnilo pod záštitou ruského veľvyslanca v KĽDR Alexandra Macegoru a vojenského atašé Alexeja Bartusova.

Pchjongjang 23. februára (TASR) - Slávnostné kladenie vencov k Pamätníku oslobodenia KĽDR vojakmi sovietskej Červenej armády spod japonskej okupácie počas finálnej fázy druhej svetovej vojny konalo sa dnes v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang pri príležitosti dnešného Dňa obrancov vlasti.

Podujatie sa podľa agentúry TASS uskutočnilo pod záštitou ruského veľvyslanca v KĽDR Alexandra Macegoru a vojenského atašé Alexeja Bartusova. Prítomní boli i zástupcovia rezortu obrany KĽDR, Spoločnosti kórejsko-ruského priateľstva a armádnych činiteľov z Vietnamu, Kuby, Iránu, Egypta a Číny.

Pri pamätníku nechýbala čestná stráž ani orchester, ktorý hral vojenský pochod. Účastníci spomienkovej slávnosti položili vence aj na cintoríne, kde sú pochovaní vojaci sovietskej armády i občania bývalého Sovietskeho zväzu. Podľa Moskvy je v Severnej Kórei pochovaných 1375 sovietskych občanov vrátane 991 vojakov.

Deň obrancov vlasti je štátnym sviatkom v Rusku a v niekoľkých ďalších postsovietskych štátoch. Pôvodne sa okrem iných nazýval Dňom Červenej armády, neskôr Dňom sovietskej armády a námorníctva. Súčasný názov, ako aj štatút štátneho sviatku dostal v roku 2002 dekrétom ruského prezidenta Vladimira Putina.