Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KĽDR skritizovala európske štáty za odsúdenie jej raketových skúšok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

KĽDR tvrdí, že testy majú povahu sebaobrany, a obvinila USA, že stoja za odsudzujúcim stanoviskom európskych krajín.

Soul/Pchjongjang 10. októbra (TASR) - Severná Kórea (KĽDR) vo štvrtok označila zahraničnú kritiku odpaľovania svojich zbraní za "ťažkú provokáciu" a znovu pohrozila obnovením testov jadrového arzenálu i rakiet dlhého doletu. Informovala o tom agentúra AP.

Varovanie severokórejského ministerstva zahraničných vecí nasledovalo po víkendovom stroskotaní rozhovorov o denuklearizácii, ktoré prebiehali medzi USA a KĽDR vo Švédsku.

Tieto rokovania boli prvými takýmito diskusiami za vyše sedem mesiacov. Severná Kórea uviedla, že rozhovory stroskotali, lebo USA nepredložili nijaké nové návrhy - a to, či bude zachovávať moratórium na testy silnejších zbraní, závisí práve od Washingtonu.

Niektorí pozorovatelia tvrdia, že vyhrážka Severnej Kórey je možno taktikou, ako vyvinúť tlak na Spojené štáty a donútiť ich k ústupkom, lebo obnovenie jadrových testov a testov rakiet dlhého doletu by zrejme rokovania iba prekazilo, prehĺbilo by tiež medzinárodnú izoláciu krajiny a ďalej by oslabovalo nádeje na znovuvybudovanie upadajúceho hospodárstva v KĽDR.

Ministerstvo reagovalo vo vyhlásení aj na európskych členov Bezpečnostnej rady OSN a na ich utorkové odsúdenie nedávnych severokórejských testov balistických rakiet a ďalších zbraní, napríklad aj prvého podmorského odpálenia rakety za posledného tri roky z 2. októbra.

Európske štáty Francúzsko, Belgicko, Nemecko, Poľsko, Británia a Estónsko vyzvali totiž na prísnejšie uplatňovanie sankcií proti Pchjongjangu za jeho najnovší test. Tieto štáty takisto naliehali na Sever, aby "v dobrej viere viedol zmysluplné rokovania s USA", informovala agentúra AFP.

KĽDR tvrdí, že testy majú povahu sebaobrany, a obvinila USA, že stoja za odsudzujúcim stanoviskom európskych krajín.

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádza, že odsudzujúce stanovisko je mimoriadne "ťažkou provokáciou" voči Severnej Kórei, pretože Bezpečnostná rada OSN nijako nekonala, keď USA 2. októbra otestovala nevyzbrojenú medzikontinentálnu balistickú strelu Minuteman 3. Tá bola podľa KĽDR evidentne navrhnutá na to, aby vyvíjala tlak na Severnú Kóreu. USA také vysvetlenie odmietli.

Pchjongjang argumentoval, že môže podniknúť krok na "tej istej úrovni", ale ešte "to nie je nutné".

KĽDR však dodala, že "jej trpezlivosť má hranice" a európska odsudzujúca reakcia ju núti, aby prehodnotila to, či bude pokračovať v krokoch odzbrojovania, ktoré urobila, aby získala dôveru Spojených štátov.