Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

KĽDR stanovila podmienky pre obnovenie dialógu, Juh ich odmieta

Kim Čo-un Foto: TASR/AP

KĽDR v podmienkach žiada zrušenie sankcií OSN a ukončenie spoločného juhokórejského a amerického vojenského cvičenia, ktoré práve prebieha.

Pchjongjang 18. apríla (TASR) - Severná Kórea dnes stanovila podmienky, po ktorých splnení je ochotná začať dialóg o ukončení svojho jadrového programu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na severokórejskú tlačovú agentúru KCNA.

Ako podmienku pre obnovenie rokovaní zameraných na zmiernenie napätia na Kórejskom polostrove KĽDR žiada zrušenie sankcií OSN, uvalených na krajinu vo februári po jadrových a raketových skúškach, a ukončenie prebiehajúceho americko-juhokórejského vojenského cvičenia.

Vyhlásenie politického odboru komisie národnej obrany prichádza štyri dni po tom, ako Pchjongjang odmietol poslednú ponuku Soulu na dialóg s tým, že ide o neúprimný krok. USA tvrdia, že sú pripravené rokovať so Severnou Kóreou, ale Pchjongjang musí najskôr podniknúť kroky na zníženie napätia a prejaviť ochotu plniť predchádzajúcu dohodu o odzbrojení.

"Dialóg nikdy nemôžu sprevádzať vojnové aktivity," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnila oficiálna tlačová agentúra KCNA.

KĽDR ďalej deklarovala, že pred obnovením rokovaní o jadrovom programe Severnej Kórey musia Spojené štáty stiahnuť všetky jadrové zbrane a zariadenia z Južnej Kórey a z priľahlého regiónu.

Južná Kórea musí zasa podľa KĽDR prestať s rétorikou namierenou proti režimu KĽDR, ako to bolo nedávno v súvislosti s obvinením zo zodpovednosti za útoky na počítačové siete a servery, ktoré v marci znefunkčnili banky a médiá v Južnej Kórei. Pchjongjang vtedy odmietol niesť zodpovednosť za počítačový útok.

Južná Kórea: Ide len o nátlak

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom označilo požiadavky KĽDR za nelogické. "Znovu dôrazne žiadame Severnú Kóreu, aby prestala s týmto druhom nátlaku, ktorému nerozumieme a ktorý nemá nič spoločné s rozumným rozhodnutím," uviedol hovorca juhokórejského rezortu zahraničia.

V posledných týždňoch Severná Kórea vystupňovala tlak na rozdelenom polostrove a kvôli spoločným cvičeniam a uvaleniu sankcií hrozila USA a svojmu južnému susedovi útokom. Súčasťou tlaku na Južnú Kóreu a USA boli aj presuny rakiet stredného doletu na východné pobrežie KĽDR, ktoré by podľa dohadov mohli zasiahnuť aj americké základne na tichomorskom ostrove Guam.

Pchjongjang označil každoročne konané spoločné vojenské cvičenia za prípravu na inváziu amerických a juhokórejských jednotiek do KĽDR.

Americko-juhokórejské vojenské cvičenie s názvom Foal Eagle sa skončí koncom tohto mesiaca. Predstavitelia oboch krajín trvajú na tom, že cvičenie má obrannú misiu a v žiadnom prípade nemá byť prípravou na inváziu do KĽDR.

USA majú v Južnej Kórei približne 28.500 vojakov, ktorí môžu poslúžiť ako odstrašujúci faktor potenciálnej agresie zo Severnej Kórey. Štáty Kórejského polostrova viedli proti sebe v rokoch 1950-53 vojnu, ktorá sa skončila prímerím, nie podpísaním mierovej zmluvy.