Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR bude strieľať na juhokórejské lode, hneď ako prekročia hranice

Kim Čong-un Foto: TASR/AP Photo

Loď juhokórejského vojenského námorníctva odpálila v piatok päť varovných výstrelov po tom, ako plavidlám zo Severnej Kórey - vojenskej lodi a rybárskemu člnu - adresovala rádiom výstrahu.

Soul 28. mája (TASR) - Severná Kórea dnes pohrozila, že bude bez varovania strieľať na juhokórejské vojenské lode, hneď ako prekročia spornú námornú hranicu oboch krajín. S odvolaním sa na vyjadrenia severokórejskej armády a miestne médiá o tom informovala agentúra AP.

Generálny štáb armády KĽDR sa takto vyjadril len deň po tom, juhokórejské námorné sily vypálili varovné výstrely, aby zo zmienenej oblasti odohnali dve severokórejské lode. Takýto čin označila dnes severokórejská armáda za "bezohľadnú vojenskú provokáciu" so zámerom zničiť šance na vzájomný dialóg oboch Kóreí.

Armáda KĽDR dodala, že na juhokórejské lode bude teraz bez varovania strieľať, hneď ako prekročia námornú hranicu "hoci len o 0,001 milimetra".

Loď juhokórejského vojenského námorníctva odpálila v piatok päť varovných výstrelov po tom, ako plavidlám zo Severnej Kórey - vojenskej lodi a rybárskemu člnu - adresovala rádiom výstrahu. Správy o zraneniach alebo škodách na jednej ani druhej strane sa neobjavili.

Piatkový incident nie je neobvyklý, keďže Severná Kórea neuznáva hranicu, ktorú na konci vojny na polostrove (1950-53) medzi oboma kórejskými štátmi jednostranne určilo velenie OSN, pripomenula AP.

Severná Kórea však v súčasnosti stupňuje tlak na Južnú Kóreu, aby prijala jej výzvy na obnovenie rozhovorov po mesiacoch zvýšeného napätia vyvolaného januárovou štvrtou jadrovou skúškou izolovanej komunistickej krajiny. Soul však tieto návrhy odmietol s tým, že nie sú úprimné a Pchjongjang musí najskôr preukázať, že to myslí vážne s jadrovým odzbrojením.