Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Severnú Kóreu navštívi predseda čínskeho parlamentu

Na archívnej snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Čínska delegácia sa zúčastní na otváracom ceremoniáli Roka priateľstva medzi Čínou a Severnou Kóreou.

Peking 9. apríla (TASR) — Severnú Kóreu tento týždeň navštívi člen stáleho výboru politbyra Ústredného výboru Komunistickej strany Číny Čao Le-ťi, ktorý je po prezidentovi Si Ťin-pchingovi a premiérovi Li Čchiangovi tretím najvyššie postaveným čínskym politikom. V utorok o tom podľa agentúry AFP informovala hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Čao Le-ťi je od marca 2023 tiež predsedom čínskeho parlamentu. Povedie stranícku a vládnu delegáciu na oficiálnej návšteve, ktorá sa uskutoční od 11. do 13. apríla, oznámila hovorkyňa. Uskutoční sa v čase, keď si Peking a Pchjongjang — blízki spojenci od kórejskej vojny zo začiatku v 50. rokov 20. storočia — pripomínajú 75. výročie nadviazania diplomatických stykov.

Čínska delegácia sa zúčastní na otváracom ceremoniáli Roka priateľstva medzi Čínou a Severnou Kóreou. Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA tiež uviedla, že Čao Le-ťi sa pozvanie vládnucej Kórejskej strany práce Pchjongjangu "uskutoční oficiálnu návštevu dobrej vôle".