Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

KĽDR umiestnila míny na ceste v demilitarizovanej zóne, uviedol Soul

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cesta, kde míny uložili, bola vytvorená v roku 2018 v rámci vojenskej dohody medzi Soulom a Pchjongjangom.

Soul 29. apríla (TASR) - Severná Kórea umiestňuje nášľapné míny na ceste v demilitarizovanej zóne (DMZ), ktorá oddeľuje KĽDR od Južnej Kórey. TASR o tom informuje podľa agentúry Jonhap.

Juhokórejská armáda minulý rok zaznamenala, ako vojaci KĽDR ukladajú míny na neupravenej ceste. Ide o jeden z krokov na uzavretie ciest medzi oboma Kóreami, komentuje Jonhap. Cesta, kde míny uložili, bola vytvorená v roku 2018 v rámci vojenskej dohody medzi Soulom a Pchjongjangom na spojenie oboch krajín s cieľom odkryť pozostatky osôb zabitých počas kórejskej vojny (1950-1953) v blízkosti tejto cesty.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády oznámil, že Severná Kórea uskutočňuje kroky na obnovu vojenských opatrení, ktoré boli dohodou z roku 2018 pozastavené. Hovorca zboru uviedol, že Južná Kórea v reakcii uskutočňuje potrebné opatrenia. Poprel však možné umiestnenie juhokórejských mín v oblasti.

Cieľom vojenskej dohody z roku 2018 medzi Južnou Kóreou a KĽDR bolo znížiť vojenské napätie medzi krajinami. KĽDR vlani v novembri dohodu jednostranne vypovedala po tom, ako Soul čiastočne pozastavil jej plnenie. Reagoval tým na vyslanie severokórejského vojenského špionážneho satelitu.

Severná Kórea od vypovedania dohody umiestnila míny na všetkých cestách spájajúcich obe krajiny, pripomína Jonhap a dodáva, že v januári boli vojaci KĽDR spozorovaní pri umiestňovaní mín na dvoch cestách. Takisto z týchto ciest odstránili desiatky semaforov a prebudovali strážne stanovištia.