Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Kerry varuje KĽDR pred odpálením niektorej z rakiet stredného doletu

John Kerry Foto: TASR/AP
Barack Obama Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí upozornil, že Severná Kórea nebude medzinárodným spoločenstvom akceptovaná ako jadrová mocnosť.

Washington 12. apríla (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes uviedol, že Severná Kórea urobí veľkú chybu, ak v súčasnej napätej situácii odpáli jednu zo svojich rakiet stredného doletu.

"Kim Čong-un musí pochopiť - a ja myslím, že to chápe -, čo by bolo výsledkom konfliktu," uviedol Kerry počas návštevy v Soule. Naším prianím je vrátiť sa k rokovaniam, dodal. Spresnil, že Spojené štáty sú ochotné vrátiť sa za rokovací stôl, ale len za predpokladu, že sa Severná Kórea vydá na cestu denuklearizácie.

Kerry okrem toho upozornil, že Severná Kórea nebude medzinárodným spoločenstvom akceptovaná ako jadrová mocnosť a pripomenul, že Spojené štáty budú brániť svojich ázijských spojencov pred akýmkoľvek útokom zo strany KĽDR.

Na margo vyhlásení KĽDR Kerry uviedol, že rétorika, ktorá zaznieva z KĽDR, "je jednoducho neprijateľná podľa akýchkoľvek štandardov". "Som tu, aby som to v mene prezidenta USA Baracka Obamu a amerických občanov dal jasne najavo." Pripomenul, že v prípade potreby, USA budú na základe bilaterálnej zmluvy brániť svojich spojencov i seba samých.

Americký minister zahraničných vecí v Soule rokoval s juhokórejskými partnermi o opatreniach, ktorých prijatím by bolo možné zmierniť súčasné napätie na Kórejskom polostrove.

Kerry spresnil, že prezident Obama v snahe predísť eskalácii napätia na Kórejskom polostrove zrušil niekoľko vojenských cvičení. Ako je známe, minulý víkend USA odložili skúšku svojej interkontinentálnej balistickej rakety, ktorá sa mala uskutočniť tento týždeň v Kalifornii.

Plánovaná skúška nesúvisela s prebiehajúcim americko-juhokórejským vojenským cvičením, ktoré vyvolalo hnev KĽDR a prispelo k eskalácii jej nepriateľskej rétoriky i aktivít.

Kongresman zverejnil informácie o KĽDR, ktoré mali byť utajené


Americká vojenská tajná služba má "miernu istotu", že Severná Kórea má kapacity na odpálenie balistických rakiet s jadrovými hlavicami, aj keď tieto strely by zrejme neboli presné. Informovala o tom agentúra Reuters.
Na archívnej snímke z 15. apríla 2012 severokórejské vozidlo preváža raketu počas vojenskej prehliadky pri príležitosti stého narodenia zosnulého severokórejského lídra Kim Ir-sena v severokórejskom Pchjongjangu. Severná Kórea premiestnila raketu stredného doletu Musudan na svoje východné pobrežie.
Foto: TASR/AP

Niektoré podrobnosti zo správy, ktorá pochádza z marca, zverejnil vo štvrtok člen Snemovne reprezentantov Doug Lamborn. Urobil tak počas verejného vypočutia predstaviteľov Pentagónu na zasadnutí výboru snemovne pre ozbrojené služby. Podľa istého amerického predstaviteľa bola časť správy, ktorú citoval Lamborn, omylom vyňatá z utajenia.

Lamborn neuviedol, aký dosah by mohli mať severokórejské rakety. Predseda zboru náčelníkov štábov generál Martin Dempsey sa k správe odmietol vyjadriť s tým, že ju údajne nečítal.

Na zasadnutí výboru vystúpil aj minister obrany Chuck Hagel, ktorý si nemyslí, že Irán a Severná Kórea momentálne majú kapacity na zasiahnutie Spojených štátov jadrovou alebo konvenčnou strelou.

Vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu však dodal, že minister tým myslel iba kontinentálne USA. Podľa amerických predstaviteľov Severná Kórea zrejme má rakety, ktoré by mohli zasiahnuť Guam, čo je americké teritórium v Tichomorí, ako aj Havaj a Aljašku.


Obama: Severná Kórea by mala znížiť teplotu

USA vyvinú diplomatické úsilie na zmiernenie napätia okolo Severnej Kórey, vyhlásil vo štvrtok americký prezident Barack Obama. Dodal však, že Washington je pripravený podniknúť "všetky potrebné kroky" na ochranu Ameriky a jej spojencov. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je čas, aby Severná Kórea upustila od svojho bojovného postoja a skúsila znížiť teplotu. Nikto nechce konflikt na Kórejskom polostrove," povedal Obama po stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

"Budeme pokračovať v riešení niektorých týchto záležitostí diplomaticky, aj keď, ako som naznačil generálnemu tajomníkovi, USA podniknú všetky nevyhnutné kroky na ochranu svojich ľudí a splnenie našich záväzkov v rámci našich spojenectiev v oblasti," povedal Obama.



Južná Kórea pochybuje, že KĽDR dokáže miniaturizovať jadrové hlavice

Juhokórejčan sleduje grafickú vizualizáciu odpálenia severokórejskej rakety dlhého doletu v televízii na železničnej stanici v Soule 13. apríla 2012.
Foto: TASR/AP Photo/Lee Jin-man
Juhokórejské ministerstvo obrany neverí, že KĽDR uspela v miniaturizácii jadrovej hlavice pre balistické strely. Tento fakt vrhá pochybnosti na nedávny posudok vypracovaný americkými tajnými službami, v ktorom sa hovorí, že izolovaná krajina na Kórejskom polostrove je spôsobilá vytvoriť jadrovú zbraň. Dnes o tom informovala agentúra Reuters.

"Podľa našich odhadov KĽDR doposiaľ neminiaturizovala jadrové hlavice," uviedol hovorca juhokórejskej armády na tlačovej besede. "Severná Kórea uskutočnila tri jadrové testy, nie je však jasné, či sú až tak ďaleko, že dokážu zredukovať hmotnosť jadrovej hlavice, aby ju bola schopná niesť balistická strela," dodal hovorca.

Juhokórejská tlačová agentúra Jonhap v stredu informovala, že armáda pomocou satelitných snímok objavila v provincii na východe KĽDR päť mobilných odpaľovacích zariadení. Najmenej na jednej z nich sa nachádzala raketa stredného doletu typu Musudan.

Tento typ nemá vyskúšaný dolet, odhaduje sa ale na 3000-4000 kilometrov. Dosiahla by tak na celý Kórejský polostrov, Japonsko a americkú vojenskú základňu na ostrove Guam v Tichom oceáne. "Sú tu neklamné známky toho, že Sever môže odpáliť naraz rakety Musudan, Scud a Nodong," citovala agentúra Jonhap zdroj z prostredia juhokórejskej vlády.


Čína údajne neposilňuje svoju armádu v oblasti hraníc s KĽDR

Čínska armáda neposilňuje svoje jednotky v oblasti hraníc s KĽDR ako dôsledok stupňujúceho sa napätia na Kórejskom polostrove. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru Sinchua.

"Tieto správy nie sú pravdivé," uviedol nemenovaný predstaviteľ čínskeho ministerstva obrany v reakcii na informácie zahraničného spravodajstva o údajnom posilňovaní pohraničnej obrany zo strany Číny.

"Vývoju situácie na Kórejskom polostrove venuje Čína vysokú pozornosť, pričom jej vždy záležalo na zabezpečení mieru a stability v regióne severovýchodnej Ázie," dodal nemenovaný zdroj.

Čína pred niekoľkými dňami vyhlásila, že na Kórejskom polostrove nechce vidieť chaos. Dôvodom pre tieto slová je varovanie KĽDR, ktorá vyzvala cudzincov v Južnej Kórei, aby pre riziko vypuknutia vojny krajinu opustili.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chung Lej povedal, že jeho krajina sa stavia proti každej strane, ktorá by chcela podniknúť kroky na zhoršenie situácie na polostrove.