Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

KĽDR varovala USA pred dôsledkami vojenského cvičenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tohtoročné cvičenie Ulchi Freedom Guardian sa začalo krátko po výmene ostrých vyhlásení medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

Soul 22. augusta (TASR) - Severná Kórea varovala Spojené štáty, že budú čeliť dôsledkom svojho rozhodnutia pokračovať v spoločných vojenských cvičeniach s Južnou Kóreu, ktoré sa konajú každý rok a Pchjongjang ich zakaždým odsudzuje ako nácvik invázie.

Podľa pondelňajšieho vyhlásenia hovorcu severokórejskej armády, ktoré dnes prevzala agentúra DPA zo severokórejskej tlačovej služby KCNA, by mal Washington rátať s "neľútostnou odplatou a potrestaním". Vyjadril sa tak deň po začiatku tohtoročného juhokórejsko-amerického cvičenia, ktoré potrvá do 31. augusta.

"Spojené štáty ponesú plnú zodpovednosť za katastrofické dôsledky takýchto bezohľadných a agresívnych vojnových manévrov, keďže si zvolili vojenskú konfrontáciu s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR)," dodal citovaný hovorca.

Tohtoročné cvičenie Ulchi Freedom Guardian sa začalo krátko po výmene ostrých vyhlásení medzi Pchjongjangom a Washingtonom, aj keď sa zdá, že Severná Kórea minulý týždeň upustila od zámeru vypáliť svoje rakety do blízkosti tichomorského ostrova Guam, ktorý je územím USA.

Šéf tichomorského velenia amerických síl Harry Harris dnes zdôraznil, že pokiaľ ide o riešenie "výziev", ktoré predstavuje severokórejský režim, najdôležitejším "štartovacím bodom" je diplomacia. Juhokórejský prezident Mun Če-in zase v pondelok vyhlásil, že Soul nemá "vôbec v úmysle zvyšovať napätie" a zámienkou na jeho zvyšovanie by nemalo byť pre Pchjongjang ani prebiehajúce vojenské cvičenie.

Spojené štáty uvalili na ďalšie subjekty sankcie za podporovanie KĽDR



Spojené štáty uvalili dnes sankcie voči 16 čínskym a ruským subjektom ako trest za podporovanie aktivít severokórejského režimu, oznámilo americké ministerstvo financií.

Spojené štáty postihujú spoločnosti a jednotlivcov z tretích krajín, podporujúcich jadrový a raketový program Severnej Kórey alebo tam obchodujúce s energetikou, doplnila agentúra DPA.

"Je neprijateľné, aby jednotlivci alebo spoločnosti z Číny, Ruska alebo odinakiaľ umožňovali Severnej Kórei generovať príjem používaný na vývoj zbraní hromadného ničenia a destabilizáciu regiónu," píše sa vo vyhlásení ministra financií USA Stevena Mnuchina.

Sankcie na komunistický režim uvalila začiatkom augusta tiež Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v dôsledku nedávnych testov balistických rakiet a rastúcich nepriateľských vyjadrení Pchjongjangu.

"Konáme v súlade so sankciami OSN, aby sme demonštrovali následky za vzpieranie sa sankciám a poskytovanie pomoci Severnej Kórei a aby sme predišli takýmto aktivitám do budúcnosti," dodal Mnuchin.

Na základe najnovších reštrikčných opatrení Washingotnu sa sankcionovaným spoločnostiam alebo jednotlivcom zmrazujú v USA vedené účty, rovnako sa americkým spoločnostiam alebo jednotlivcom zakazuje s nimi uzatvárať obchody.