Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

KĽDR vykonala ďalšiu raketovú skúšku, Kim navštívil lodenicu

Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un (v strede), navštívil lodenicu v Severnej Kórei. Foto: TASR/AP

Generálny štáb juhokórejskej armády uviedol, že analyzuje najnovšie raketové odpaly svojho severného suseda.

Soul/Pchjongjang 2. februára (TASR) - Severná Kórea odpálila v piatok do mora na západnom pobreží Kórejského polostrova niekoľko striel s plochou dráhou letu, oznámila juhokórejská armáda. Pchjongjang tak pokračuje v zbraňových skúškach v čase prehlbujúceho sa napätia s Japonskom, Južnou Kóreou a Spojenými štátmi, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Generálny štáb juhokórejskej armády uviedol, že analyzuje najnovšie raketové odpaly svojho severného suseda. Bezprostredne pritom neposkytol nijaké informácie o tom, koľko rakiet Severné Kórea odpálila a ani ako ďaleko leteli.

Od začiatku roka 2024 ide už o štvrté kolo raketových skúšok.

KĽDR vykonala najnovšie raketové skúšky krátko po tom, čo severokórejské médiá informovali, že líder Kim Čong-un znovu zopakoval, že sa sústredí na posilnenie námorných síl svojej krajiny. Spravil tak počas obhliadky výstavby nových vojenských lodí v lodenici na západe krajiny. Takéto projekty pritom označil za kľúčové pri prípravách Severnej Kórey na vojnu.

Počas návštevy lodenice bol Kim oboznámený s pokrokom pri námorných projektoch a pracovníkom nariadil, aby dodržali časový harmonogram naplánovaný naprieč rokom 2025. Severokórejská štátna agentúra KCNA nešpecifikovala, kedy presne Kim lodenicu navštívil a ani aký typ lode v Nampcho zhotovujú. Uviedla však, že ide o súčasť päťročných vojenských plánov stanovených začiatkom roka 2021.

Kim navštívil lodenicu v meste Nampcho po januárových ukážkach zbraní, ktoré ešte viac prehĺbili napätie s krajinami, ktoré Severná Kórea považuje za rivalské. KĽDR pritom v januári oznámila, že otestovala aj novú raketu s plochou dráhou letu odpaľovanú z ponoriek.

Severokórejský líder v uplynulých mesiacoch zdôrazňuje svoj cieľ vybudovať nukleárne vyzbrojené námorníctvo, ktoré má podľa neho predstavovať protiváhu voči narastajúcim hrozbám zo strany Spojených štátov, Južnej Kórey a Japonska. Tieto tri krajiny totiž posilnili vzájomnú spoluprácu v reakcii na severokórejsky raketový program a program na vývoj jadrových zbraní.