Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

KĽDR vykonala neúspešnú raketovú skúšku, podľa Trumpa znevážila Čínu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Velenie juhokórejskej armády uviedlo, že raketa bola vo vzduchu niekoľko minút, pričom dosiahla maximálnu výšku 71 kilometrov.

Soul 29. apríla (TASR) - Severná Kórea odpálila dnes balistickú raketu bližšie neurčeného typu, ktorá však zjavne vybuchla len niekoľko minút po štarte. S odvolaním sa na vyjadrenie velenia juhokórejskej armády o tom informovala agentúra Jonhap.

O evidentne neúspešnej raketovej skúške informovala aj americká armáda, ktorá zároveň uviedla, že odpálená strela neprekročila územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), priblížila na svojej webstránke spravodajská stanica BBC.

Podľa vyjadrenia juhokórejskej armády, vypálila dnes KĽDR bližšie neurčenú strelu z oblasti ležiacej severne od metropole Pchjongjang, a síce "z provincie Južný Pchjongan smerom na severovýchod približne o 05.30 h (miestneho času)".

Na správu o neúspešnej raketovej skúške zareagoval aj americký prezident Donald Trump. "Severná Kórea znevážila priania Číny a jej vysoko uznávaného prezidenta, keď dnes, hoci neúspešne, odpálila raketu," napísal na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Velenie juhokórejskej armády uviedlo, že raketa bola vo vzduchu niekoľko minút, pričom dosiahla maximálnu výšku 71 kilometrov. Kam až sa jej podarilo doletieť však zatiaľ nespresnilo. Soul zároveň informoval, že sa pokúša zistiť, o aký typ rakety išlo.

Americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, však podľa agentúry AP uviedol, že išlo pravdepodobne o raketu stredného doletu typu KN-17, ktorá sa pár minút po odpale rozpadla.

Samotná KĽDR sa doposiaľ k informáciám o neúspešnej raketovej skúške nevyjadrila.

K raketovej skúške došlo len niekoľko hodín po tom, ako americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval na pôde Bezpečnostnej rady OSN na uvalenie nových sankcií na Severnú Kóreu. Povedal pritom, že ak svetové spoločenstvo okamžite nezasiahne proti zbrojnému programu Pchjongjangu, bude to mať "katastrofálne" následky.

Napätie na Kórejskom polostrove eskaluje v dôsledku rozvíjania raketového a jadrového programu Severnej Kórey, s čím súvisia i dosiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

BR OSN je v potrebe denuklearizácie KĽDR jednotná


Bezpečnostná rada OSN je "zmobilizovaná" a jednomyseľne sa zhoduje na potrebe denuklearizácie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Povedal to dnes podľa agentúry AP francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre.

Na pôde OSN tak reagoval na dnešnú zjavne neúspešnú raketovú skúšku Severnej Kórey. Delattre ďalej povedal, že napriek určitým drobným rozdielom v názoroch členských krajín ohľadne politiky, ktorá sa má voči KĽDR uplatňovať, je BR OSN jednotná v tom, že Severná Kórea sa musí atómových zbraní zbaviť.

Delattre konštatoval, že BR OSN musí byť v realizácii už existujúcich sankcií "veľmi prísna" a v prípade potreby pripravená uvaliť na Severnú Kóreu aj nové.