Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

KĽDR vypustí do vesmíru družice za pomoci balistickej technológie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Päťročný plán Severnej Kórey na roky 2016-2020 zahŕňa podľa veľvyslanca KĽDR vývoj praktických družíc, ktoré môžu prispievať k ekonomickému rozmachu a zlepšeniu životnej úrovne obyvateľstva.

New York 18. októbra (TASR) - Námestník veľvyslanca KĽDR pri OSN Kim In-rjong v utorok vyhlásil, že jeho krajina plánuje vypustiť do vesmíru omnoho viac družíc než dosiaľ. Zároveň obvinil USA z toho, že sa snažia prekaziť úsilie Pchjongjangu o mierový rozvoj vesmírneho výskumu, informuje agentúra AP.

Päťročný plán Severnej Kórey na roky 2016-2020 zahŕňa podľa neho vývoj "praktických družíc, ktoré môžu prispievať k ekonomickému rozmachu a zlepšeniu životnej úrovne obyvateľstva" KĽDR. Kim In-rjong dodal, že severokórejské vesmírne aktivity sú "v každom aspekte plne založené na legálnom základe".

Diplomat zdôraznil, že USA "sa zúfalo snažia kriminalizovať náš vesmírny program". "Spojené štáty sú krajinou, ktorá vypustila do kozmu najviac družíc, a tvrdí, že naše družice predstavujú hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Je to smiešne obvinenie a extrémne uplatňovanie dvojakých noriem," povedal.

OSN, Spojené štáty a ďalšie krajiny vnímajú severokórejský vesmírny program ako kryciu aktivitu pre testovanie raketovej technológie, keďže balistické strely a rakety vynášajúce do kozmu družice majú podobné telá, motory a iné zariadenia. KĽDR taktiež dlhodobo neskrývane pracuje na jadrových hlaviciach.

Kim In-rjong tvrdí, že medzinárodná dohoda o využívaní vesmíru ukladá, že ide o "spoločný priestor celého ľudstva, ktorý môžu využívať všetky krajiny bez rozdielu". Dodal, že žiadny dokument nezakazuje ani využívanie technológie balistických raketových striel na dopravu družíc na obežnú dráhu Zeme.