Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

KĽDR vyzvala generálneho tajomníka OSN, aby zakročil proti USA

António Guterres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

USA začiatkom mája informovali o zadržaní severokórejskej nákladnej lode Wise Honest, využívanej na vývoz uhlia z KĽDR, na ktorú sa vzťahujú americké a medzinárodné obchodné sankcie.

New York 21. mája (TASR) - Severokórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) označila v pondelok USA v súvislosti so zadržaním nákladnej lode Wise Honest za "zločineckú krajinu". KĽDR zároveň vyzvala generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby podnikol "urýchlené opatrenia", ktoré by prispeli k stabilizácii Kórejského polostrova.

Trumpova administratíva tým, že zadržala loď Pchjongjangu, spáchala "protiprávny a poburujúci čin". Vyplýva to z listu veľvyslanca KĽDR pri OSN adresovaného Antóniovi Guterresovi, ktorý dostala k nahliadnutiu agentúra AP.

Ohľadne ďalšieho vývoja situácie v oblasti Kórejského polostrova rastú v dôsledku "ohavného" činu USA obavy, píše sa ďalej v liste. Aké konkrétne opatrenia by mal Guterres podniknúť, neuvádza.

USA začiatkom mája informovali o zadržaní severokórejskej nákladnej lode Wise Honest, využívanej na vývoz uhlia z KĽDR, na ktorú sa vzťahujú americké a medzinárodné obchodné sankcie. Podľa amerických predstaviteľov ide o prvý prípad, keď Spojené štáty zadržali severokórejskú nákladnú loď porušujúcu medzinárodné sankcie uvalené na Pchjongjang.

Wise Honest je najväčšou severokórejskou nákladnou loďou určenou na vývoz uhlia a dovoz ťažkej techniky do KĽDR.