Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR zrejme vyvíja novú raketu Pukguksong 3

Severokórejský vodca a Kim Ir-senov vnuk Kim Čong-un máva počas vojenskej prehliadky na Námestí Kim Ir-sena v Pchjongjangu 15. apríla 2017. Foto: TASR

Raketu Pukguksong-1 Severná Kórea po prvý raz skúšobne odpálila spod hladiny Japonského mora v máji 2015. Taktiež ju otestovala vlani v auguste: preletela zhruba 500 kilometrov..

Tokio 24. augusta (TASR) - Severná Kórea pravdepodobne vyvíja novú balistickú raketu na tuhé palivo odpaľovanú z ponorky, informovala dnes japonská televízia NHK.

Severokórejské štátne médiá zverejnili v stredu informáciu, že vodca Kim Čong-un navštívil armádny technologický inštitút, pričom zverejnili aj fotografie. Inštitút je zameraný na výskum, vývoj a výrobu materiálov a častí pre medzikontinentálne balistické rakety.

Na jednej z fotografií vidno za Kimom tabuľu s nákresom rakety v trubici a nápisom Pukguksong-3. Je to po prvý raz, čo sa takáto informácia objavila, píše NHK na svojej internetovej stránke.

Raketu Pukguksong-1 Severná Kórea po prvý raz skúšobne odpálila spod hladiny Japonského mora v máji 2015. Taktiež ju otestovala vlani v auguste: preletela zhruba 500 kilometrov.

Severná Kórea neskôr prerobila Pukguksong-1 na balistickú raketu stredného doletu odpaľovanú zo zeme a nazvala ju Pukguksong-2. Prvý test sa konal vo februári tohto roka, druhý v máji.