Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Klesá počet pokusov o narušenie južných hraníc Maďarska

Ilustraná snímka. Foto: TASR/AP

V deň zavedenia tzv. hĺbkovej kontroly maďarských hraníc 5. júla sa pokúsilo narušiť hranice 1060 ľudí. Z nich 300 zadržali v pásme do ôsmich kilometrov od hranice a odprevadili ich k bránam na hraničných zábranách.

Budapešť 13. júla (TASR) - Počet pokusov o násilné a ilegálne prekročenie štátnych hraníc na juhu Maďarska zo dňa na deň klesá, oznámil dnes v rannej relácii verejnoprávnej televíznej stanice M1 poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

V deň zavedenia tzv. hĺbkovej kontroly hraníc 5. júla sa pokúsilo narušiť hranice 1060 ľudí; z nich 300 zadržali v pásme do ôsmich kilometrov od hranice a odprevadili ich k bránam na hraničných zábranách.

Ostatným pokus nevyšiel, povedal Bakondi, podľa ktorého za celý uplynulý týždeň zmarili posilnené hliadky policajtov a vojakov zhruba 1900 pokusov narušenia hraníc.

Do Srbska podľa jeho slov priebežne prichádza veľký počet migrantov smerom z Bulharska a Macedónska.

"V uplynulých dňoch sa viackrát stalo, že smerom k Belehradu išlo od maďarských hraníc viac migrantov než opačným smerom," poznamenal poradca v súvislosti s novým opatrením, v zmysle ktorého narušiteľov v okolí srbských a chorvátskych hraníc, zadržaných v uvedenom pásme, odprevadia späť a nasmerujú do najbližšej tranzitnej zóny.