Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti demonštrovali v kostole v talianskej Padove

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Išlo o ďalšiu pokojnú protestnú akciu za ochranu klímy, ktorú táto skupina zrealizovala pred známymi umeleckými dielami.

Padova 21. augusta (TASR) - Klimatickí aktivisti zo skupiny "Ultima Generazione" (Posledná generácia) demonštrovali v nedeľu v severotalianskom meste Padova v kaplnke rodiny Scrovegniovcov. Išlo o dvoch mladých mužov, ktorí sa v tomto kostole známom najmä freskami maliara a architekta Giotta di Bondoneho, reťazami pripútali o zábradlie a nakoniec ich vyviedli von policajti. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Išlo o ďalšiu pokojnú protestnú akciu za ochranu klímy, ktorú táto skupina zrealizovala pred známymi umeleckými dielami. Vo štvrtok sa aktivisti prilepili k súsošiu Laokoóna, jednej z najznámejších sôch vo Vatikánskych múzeách, aby vyjadrili nesúhlas s využívaním fosílnych palív. V júni si zase prilepili ruky na sklo chrániace obraz Sandra Botticelliho "Jar" (Primavera) v galérii Uffizi vo Florencii. V minulosti tiež zablokovali dopravu na diaľničnom obchvate Ríma alebo narušili operu Madam Butterfly.

"Taliansko je medzinárodne uznávané ako kolíska umeleckého a muzeálneho dedičstva," píše sa na webovej stránke skupiny aktivistov. Ako uvádzajú, múzeá tejto juhoeurópskej krajiny navštívia každoročne milióny domácich i zahraničných turistov. Svet umenia chcú preto využiť na to, aby požiadavky spoločnosti takýmto spôsobom predostreli vláde, priblížili.