Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

Dvaja klimatickí aktivisti sa prilepili na prístupovú cestu k vzletovým a pristávacím dráham na mníchovskom letisku 18. mája 2024. Polícia zadržala v sobotu osem klimatických aktivistov, ktorí vtrhli na letisko v bavorskej metropole Mníchov a ochromili jeho prevádzku. Foto: TASR/DPA

Členovia spomínaného zoskupenia podľa vlastných vyjadrení plánovali vniknúť na plochu letiska a zablokovať najmenej jednu z dvoch pristávacích a štartovacích dráh, píše Bild.

Mníchov 18. mája (TASR) - Klimatickí aktivisti zo zoskupenia Last Generation ochromili v sobotu v skorých ranných hodinách prevádzku letiska v bavorskej metropole Mníchov, informuje TASR podľa agentúry Reuters a portálu Bild.

Aktivisti sa podľa hovorcu mníchovského letiska prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská. Na miesto vzápätí prišlo aj množstvo policajtov.

Členovia spomínaného zoskupenia podľa vlastných vyjadrení plánovali vniknúť na plochu letiska a zablokovať najmenej jednu z dvoch pristávacích a štartovacích dráh, píše Bild. Ich cieľom bolo ochromiť leteckú dopravu na svätodušné sviatky v Nemecku.

Klimatická aktivistka Judith Beadleová pri tejto príležitosti okrem iného kritizovala nemeckú vládu, ktorá podľa nej "každý rok dáva aerolinkám miliardy z daní a zároveň tým likviduje železnice a inú verejnú dopravu."

Agentúra Reuters uviedla, že po krátkom uzatvorení letiska bola po siedmej hodine ráno opätovne otvorená jedna štartovacia dráha, naďalej sa však očakáva rozsiahle meškanie letov.

Skupina Last Generation už podobné akcie na ďalších nemeckých letiskách uskutočnila aj v minulosti.