Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti opäť natreli Brandenburskú bránu farbou

Brandenburská brána v Nemecku dňa 16.11.2023. Foto: TASR/AP

Tentoraz sa zamerali na západnú stranu brány.

Berlín 16. novembra (TASR) — Klimatickí aktivisti zo skupiny Letzte Generation (Posledná generácia) vo štvrtok pomaľovali Brandenburskú bránu v Berlíne oranžovou farbou. Informovala o tom agentúra DPA.

Tentoraz sa zamerali na západnú stranu brány. Východnú stranu tejto pamiatky pritom stále zakrýva lešenie, z ktorého pamiatkari odstraňujú následky ešte rozsiahlejšieho útoku farbou zo septembra.

Vo štvrtok však klimatickí aktivisti nenastriekali farbu na veľkú plochu z hasiacich prístrojov, ale natreli ju štetcami v malom rozsahu len na dva stĺpy. Polícia na sociálnej sieti X oznámila, že jej príslušníci boli na mieste veľmi rýchlo a zatkli dve osoby.

Podľa denníka Berliner Zeitung zakrátko prišiel aj pracovník čistiacej firmy, ktorý za niekoľko minút farbu takmer úplne odstránil pomocou vysokotlakového čističa.

Skupina Posledná generácia následne zverejnila stanovisko, v ktorom uviedla: "Brandenburská brána zostáva oranžová. S farbami sme späť pri Brandenburskej bráne. Kým sa bude v Nemecku spaľovať ropa, plyn a uhlie, budeme sa vracať." Národná pamiatka je teraz podľa nej aj pamiatkou symbolizujúcou zlyhanie v boji proti klimatickej katastrofe.

Aktivisti z Poslednej generácie 17. septembra nastriekali farbu na šesť stĺpov Brandenburskej brány. Polícia následne zatkla 14 osôb. Prvotné čistenie pomocou horúcej vody striekanej z vysokotlakových trysiek nepomohlo, preto sa začiatkom novembra postavilo lešenie a čistenie sa vykonáva ručne.

Čistiace práce by mali stáť najmenej 115.000 eur. Spolková krajina Berlín sa ich pokúsi vymôcť od klimatických aktivistov.