Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Klimatickí aktivisti zaútočili na Vermeerov obraz v múzeu Mauritshuis

Na snímke obraz "Dievča s perlovou náušnicou" od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera z roku 1665. Foto: TASR/AP

Trojicu Belgičanov vo veku 42-45 rokov po útoku na majstrovské dielo polícia zatkla.

Haag 27. októbra (TASR) - Klimatickí aktivisti sa vo štvrtok prilepili k obrazu "Dievča s perlovou náušnicou" od holandského barokového maliara Johannesa Vermeera z roku 1665. Incident sa stal v haagskom múzeu Mauritshuis. Plátno, ktoré je za sklom, sa nepoškodilo. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Trojicu Belgičanov vo veku 42-45 rokov po útoku na majstrovské dielo polícia zatkla. "Zostávajú vo väzbe a sú vypočúvaní," uviedla haagska polícia.

Incident sa odohral približne o druhej hodine popoludní. Prvý muž sa pomocou sekundového lepidla prilepil holou hlavou k obrazu, druhý rukou o stenu a tretí na prvého z nich vylial z konzervy tekutinu podobnú rajčinovej polievke. Aktivisti mali oblečené tričká s nápisom "Stačí zastaviť ropu".

"Ako sa cítite, keď vidíte, ako sa niečo pekné a nesmierne cenné ničí priamo pred vašimi očami? Cítite sa pobúrení? Dobre. Kde je však potom tento pocit, keď vidíte, ako sa ničí naša planéta?" spýtal sa okolostojacich jeden z demonštrantov.

Návštevníci galérie na aktivistov kričali "Hanba vám!" "Obscénne!" či "Hlupáci!", na čo z jeden z nich odpovedal, že obraz je "chránený sklom a je v poriadku" na rozdiel od "budúcnosti našich detí", dopĺňa denník The Guardian.

"Umenie je bezbranné a múzeum Mauritshuis dôrazne odmieta pokusy o jeho poškodenie za akýmkoľvek účelom," uviedlo vedenie múzea vo vyhlásení. Obraz bude po odbornej prehliadke "čo najskôr" opäť vystavený.

V uplynulých týždňoch aktivisti podobným spôsobom zaútočili na obraz "Slnečnice" od Vincenta van Gogha v Národnej galérii v Londýne a na obraz "Stohy sena" od Claudea Moneta v Múzeu Barberini v Postupimi.