Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Klimatickým aktivistkám zabránili nalepiť imitáciu na sklo obrazu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Napodobenina maľby (pastiš) zachytávala pútnika, ako uprene pozerá na apokalyptické, a nie zahmlené pozadie.

Hamburg 19. marca (TASR) - Ochrankári významného umeleckého múzea v severonemeckom meste Hamburg prekazili v nedeľu akciu klimatických aktivistov z hnutia Posledná generácia, pri ktorej mala byť ich terčom olejomaľba s názvom Pútnik nad morom hmly, oznámila tamojšia polícia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Dve ženy sa pokúsili nalepiť napodobeninu slávneho diela nemeckého romantického maliara Caspara Davida Friedricha (1774-1840) z roku 1818 na sklo chrániace obraz, ktorý visí v galérii Hamburger Kunsthalle.

Napodobenina maľby (pastiš) zachytávala pútnika, ako uprene pozerá na apokalyptické, a nie zahmlené pozadie.

Keď obom aktivistkám zabránili priblížiť sa k maľbe, položili svoju verziu obrazu na dlážku a rozprášili po ňom popol. Polícia privolaná do galérie potom prikázala ženám, aby odišli.

Hnutie Posledná generácia (Last Generation) uviedlo, že popol pochádza z národného parku v severnom Nemecku, nazývaného Saské Švajčiarsko, ktoré vlani postihli lesné požiare. Cieľom hnutia je pritiahnuť pozornosť na nepriaznivé vplyvy klimatickej zmeny a Friedrichova slávna olejomaľba má v pozadí práve pohorie Saského Švajčiarska, vysvetlili aktivisti.