Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Klimkin: Vojnové zločiny na Kryme a Ukrajine by mal vyšetrovať ICC

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavel Klimkin počas príchodu na schôdzku ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu 23. júna 2014. Foto: TASR/AP

ICC sa podľa Klimkina bude zaoberať všetkými prípadmi, na ktoré má mandát, vrátane zločinov proti ľudskosti.

Haag 17. apríla (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin dnes vyhlásil, že Ukrajina chce, aby Medzinárodný trestný súd (ICC) prešetril všetky podozrenia zo spáchania vojnových zločinov na Krymskom polostrove a na východe Ukrajiny, kde sa už rok odohrávajú ozbrojené zrážky medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.

Ukrajina sa už na ICC obrátila so žiadosťou o preskúmanie zločinov spáchaných na ukrajinskom území od 21. novembra 2013 do 22. februára 2014, keď sa v krajine odohrávali protivládne nepokoje, ktoré vyústili do pádu vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Išlo vtedy o podozrenia, že predstavitelia vlády nariadili paľbu do demonštrantov, pričom v uliciach Kyjeva zahynulo vyše 100 ľudí.

Klimkin dnes v interview pre agentúru Reuters pred stretnutím s vedením a prokurátorom ICC podotkol, že Ukrajina je optimistická ohľadom zapojenia ICC do vyšetrovania udalostí na východe krajiny a na Kryme. ICC sa podľa Klimkina bude zaoberať všetkými prípadmi, na ktoré má mandát, vrátane zločinov proti ľudskosti.

Ako príklad zločinu proti ľudskosti uviedol útok separatistov na strategický prístav Mariupol z januára tohto roku, pri ktorom zahynulo 30 ľudí a ďalších sto bolo ťažko zranených.

Minister je presvedčený, že ak "sú úmyselne, opakujem: úmyselne, ostreľované mestá, sú zabíjaní civilisti, ide o úplne inú situáciu (ako pri bojových operáciách) a my musíme (do vyšetrovania) zapojiť ICC".

Bývalý prokurátor ICC Alex Whiting podľa Reuters pripustil, že viacero podozrivých prípadov z oblasti konfliktu na Ukrajine môže spĺňať skutkovú podstatu zločinu proti ľudskosti.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol vlani na jar po tom, ako do ozbrojených zrážok prerástli nepokoje medzi aktivistami hnutia Euromajdan a prívržencami proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý bol neskôr zosadený. Pred rokom začali proruskí aktivisti v Doneckej, Charkovskej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny obsadzovať vládne budovy. Krátko nato vyhlásili ľudové republiky, ktoré sa odmietajú podriadiť Kyjevu, ale naopak sa spojili do "štátneho zväzku" Novorusko.

S cieľom potlačiť tieto separatistické tendencie a získať kontrolu nad východom krajiny spustila vládna armáda pred rokom tzv. protiteroristickú operáciu (ATO).

Odvtedy sa uskutočnilo viacero kôl mierových rokovaní, ktoré viedli aj k uzavretiu dohôd o prímerí, ale ich plnenie zatiaľ viazne. Jedným z aktérov mierových rokovaní je aj Rusko, ktoré je Kyjevom a Západom od začiatku konfliktu obviňované z podpory proruských separatistov, čo však Moskva rozhodne odmieta.

Boje na východe Ukrajiny si podľa najnovšej bilancie vyžiadali životy 6116 ľudí a ďalších najmenej 15.474 zranených.