Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kľúčová svedkyňa v prípade parížskych útokov, sa cíti ohrozená

Na nedatovanej snímke predpokladaný strojca džihádistických útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud Foto: TASR/AP

Francúzske ministerstvo vnútra uviedlo, že mladá žena je pod policajnou ochranou a je sledovaná.


Paríž 4. februára (TASR) - Predpokladaný strojca džihádistických útokov v Paríži, ktoré sa odohrali 13. novembra 2015, mal v úmysle spáchať aj ďalšiu sériu atentátov. Uviedla to v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu RMC mladá žena, ktorá francúzskej polícii oznámila adresu na parížskom predmestí Saint-Denis, kde sa terorista Abdelhamid Abaaoud po atentátoch skrýval.

Žena, ktorá v médiách vystupuje pod menom Sonia, bola priateľkou Abaaoudovej sesternice Hasny Ait Boulahcenovej. Tá zahynula spolu s ním a ďalším komplicom 18. novembra, keď na ich skrýšu zaútočili policajné komandá.

Sonia tvrdí, že Abaaoud, v Belgicku žijúci džihádista marockého pôvodu, sa svojej sesternici zveril, že 19. novembra plánuje spáchať ďalšie útoky v Paríži. Ich terčmi mali byť obchodné centrum, policajný komisariát a detské jasle v parížskej štvrti La Défense.

Podľa Sonie prišlo s Abaaoudom do Francúzska asi 90 komplicov - "Sýrčania, Iračania, Francúzi, Nemci, Briti..., všetci s falošnými dokladmi, a rozptýlili sa do celej oblasti Ile-de-France".

Na základe týchto informácií sa Sonia rozhodla kontaktovať políciu a 17. novembra zavolala na linku zriadenú úradmi práve kvôli vyšetrovaniu atentátov z 13. novembra. Podľa RMC bolo jej svedectvo rozhodujúce pre operáciu elitných jednotiek RAID.

Sonia uviedla, že 15. novembra bola pri tom, keď jej priateľku Hasnu telefonicky kontaktovala neznáma osoba s belgickým mobilným číslom, ktorá jej nariadila zohnať auto a vyzdvihnúť niekoho, kto potrebuje ubytovanie. Sonia sa rozhodla priateľku sprevádzať, a tak bola pri jej stretnutí s Abaaoudom, ktorého však okamžite nespoznala.

"Mal na hlave čapicu, oblečený mal bomber a oranžové tenisky. Usmieval sa. Bol spokojný. Považovala som ho za Rumuna, vôbec nevyzeral na teroristu," uviedla Sonia, podľa ktorej sa jej Abaaoud priznal, že v Paríži 13. novembra strieľal do ľudí na terasách reštaurácií. "Hej, tie terasy, to som bol ja," povedal.

Podľa Sonie bol Abaaoud pyšný na to, že zabíjal ľudí, a svoj čin ospravedlňoval tým, čo sa deje v Sýrii. "Hovoril o tom takým štýlom, ako keď rozprávate, že ste šli na nákup a podarilo sa vám kúpiť prací prášok v akcii," dodala.

Podľa Sonie jej priateľka Hasna po tomto stretnutí s bratrancom súhlasila, že mu pomôže a nájde mu ubytovanie. Keď ho zaviedla do bytu v Saint-Denis, znova sa stretla so Soniou. Tá si spomína, že Hasna sa "pustila do plaču... povedala mi, že (Abaaoud) zomrie".

Televízna spoločnosť BFMTV informovala, že Sonia kontaktovala RMC okrem iného aj preto, že sa cíti byť ohrozená Abaaoudovými komplicmi. Ministerstvo vnútra však na otázku BFMTV uviedlo, že mladá žena je pod policajnou ochranou a je sledovaná. Telesného strážcu, ktorý by bol v jej bezprostrednej blízkosti, však nemá. Nedostáva ani psychologickú pomoc, uviedla BFMTV.