Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kľúčové dátumy vo vzťahoch USA a Kuby (chronológia 1959-2014)

Na archívnej snímke Raul Castro (vľavo), mladší brat kubánskeho lídra Fidela, objíma Argentínčana Ernesta "Che" Guevaru v horskej pevnosti Sierra de Cristal Mountain, južne od Havany, počas kubánskej revolúcie v júni 1958. Foto: TASR/AP

Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že je načase skončiť so zastaraným prístupom ku Kube a začať so zmierňovaním embarga, ktoré Spojené štáty na režim v Havane uvalili pred vyše 50 rokmi.

Washington 17. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že je načase skončiť so zastaraným prístupom ku Kube a začať so zmierňovaním embarga, ktoré Spojené štáty na režim v Havane uvalili pred vyše 50 rokmi.

V tejto súvislosti prinášame chronológiu kľúčových dátumov vo vzťahoch USA a Kuby, ktorú sme prevzali od agentúry AP:

- 1. januára 1959: Povstalci Fidela Castra sa zmocnili Kuby a diktátor Fulgencio Batista z ostrova utiekol. USA rýchlo uznali novú kubánsku vládu.

- jún 1960: Vzťahy sa zhoršili, keď Castro začal presadzovať ľavicovú politiku. Kuba znárodnila ropné rafinérie amerických majiteľov, ktoré odmietli spracúvať sovietsku ropu. Do októbra vyvlastnila takmer všetky podniky amerických majiteľov.

- október 1960: Začiatok amerického embarga: Washington zakázal export na Kubu s výnimkou potravín a liekov.

- 3. januára 1961
: USA prerušilo vzťahy s Kubou a zatvorilo svoju ambasádu v krajine.

- 16. apríla 1961: Castro vyhlásil Kubu za socialistický štát.

- 17. apríla 1961: Exiloví Kubánci vycvičení Američanmi sa bez úspechu pokúsili o inváziu v Zálive svíň s cieľom zvrhnúť Castra. Americké tajné služby sa v ďalších rokoch opakovane pokúšali o atentát na kubánskeho vodcu.

- 7. februára 1962: Americký prezident John F. Kennedy rozšíril embargo: zakázal takmer akýkoľvek dovoz z Kuby.

- október 1962: Kubánska raketová kríza: Americká blokáda si vynútila odsun sovietskych jadrových rakiet z Kuby. Americký prezident John F. Kennedy sa súkromne zaviazal, že neobsadí Kubu.

- apríl 1980: Castrov režim oznámil, že Kubánci, ktorí chcú emigrovať do USA, majú nastúpiť na lode v prístave Mariel západne od Havany. Kubu opustilo 125.000 Kubáncov, ktorých masový príchod vyvolal v USA utečeneckú krízu.

- december 1991
: Rozpad Sovietskeho zväzu vážne poškodil kubánsku ekonomiku.

- august 1994: Castro vyhlásil, že nebude brániť Kubáncom v odchode z krajiny. Asi 40.000 z nich sa vydalo po mori do USA.

- 12. septembra 1998: V USA zatkli piatich kubánskych špiónov, ktorých neskôr odsúdili. Kuba začala medzinárodnú kampaň za ich oslobodenie argumentujúc, že bránili ostrovnú krajinu pred prípadnými útokmi teroristov z územia USA.

- 31. júl 2006: Fidel Castro oznámil, že absolvoval operáciu a dočasne odovzdal právomoci svojmu bratovi Raúlovi. O dva roky nato, v roku 2008, uviedol, že vzhľadom na zdravotný stav sa už nemieni uchádzať o ďalší prezidentský mandát.

- 3. decembra 2009: V Havane zatkli amerického humanitárneho pracovníka Alana Grossa, čím zmarili akékoľvek zárodky snáh o zlepšenie americko-kubánskych vzťahov za vlády prezidenta Baracka Obamu.

- 17. decembra 2014: Kuba vydala Grossa Američanom a Spojené štáty prepustili na slobodu zvyšných členov kubánskej špionážnej päťky.