Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kľúčoví americkí kongresmani sa dohodli na nových sankciách voči Iránu

Foto: TASR/AP

Západ dúfa, že sankcie zabránia Iránu vyvinúť jadrové zbrane.

Washington 30. júla (TASR) - Americkí kongresmani sa o krok priblížili k schváleniu nových sankcií voči Iránu po tom, ako sa vyjednávači zo Senátu a Snemovne reprezentantov v pondelok dohodli na kompromisnom návrhu zákona.

Nové sankcie majú ešte viac obmedziť príjmy Teheránu z predaja ropy. Ich prijatie by znova zvýšilo tlak na islamskú republiku po sankčných opatreniach, ktoré Spojené štáty a Európska únia tento rok zaviedli voči krajinám, ktoré neznížia nákup iránskej ropy. Západ dúfa, že sankcie zabránia Iránu vyvinúť jadrové zbrane.

Lídri oboch komôr amerického Kongresu uviedli, že nové sankcie by chceli schváliť do konca tohto týždňa ešte pred letným prerušením zasadnutia. Termíny hlasovaní zatiaľ neboli stanovené.

Americký minister obrany Leon Panetta predtým povedal, že západné sankcie voči Iránu v súvislosti s jeho jadrovým programom sú účinné, aj keď ich vplyv na rozhodovanie v Teheráne nemusí byť zatiaľ vidieť.

Panetta sa vyjadril pred návštevou Izraela, ktorý zdôrazňuje, že sankcie nezastavili iránsky jadrový program. Izraelskí predstavitelia tiež varujú, že Irán sa čoraz viac približuje k zaisteniu toho, že izraelské bomby už nebudú schopné preniknúť do jeho podzemných zariadení na obohacovanie uránu.