Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kľúčovú rolu pri vyšetrovaní útokov v Bruseli zohral taxikár

Na snímke vojaci hliadkujú na železničnej stanici v Bruseli. Polícia zároveň prehľadáva ľudom batožinu. Foto: TASR/AP

Taxikár sa na polícii prihlásil sám, keď uvedomil spojitosť medzi výbuchmi v odletovej hale a zvláštnym správaním svojich klientov.

Brusel 23. marca (TASR) - Kľúčovou postavou pri vyšetrovaní utorkových útokov v Bruseli je taxikár, ktorý v utorok skoro ráno na letisku Zaventem viezol jednu časť komanda samovražedných atentátnikov, napísal dnes belgický denník La Derniere Heure.

Taxikár sa na polícii prihlásil sám, keď uvedomil spojitosť medzi výbuchmi v odletovej hale a zvláštnym správaním svojich klientov.

Denník uviedol, že taxikár upozornil na veľmi závažný detail: kým na zverejnených záberoch z bezpečnostných kamier mala trojica podozrivých mužov na vozíkoch naložené tri kusy batožiny, z kufra jeho auta ich vyložili viac. Polícia na základe tohto jeho tvrdenia spustila pátranie v areáli letiska a objavila nálož, ktorá neexplodovala. Pyrotechnici ju totiž včas zneškodnili.

Taxikár okrem toho polícii poskytol aj adresu v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde predpokladaných teroristov vyzdvihol. Polícia tam následne v utorok popoludní urobila raziu, pri ktorej našla chemikálie a bombovú nálož naplnenú klincami. Tá zrejme zostala na mieste vďaka tomu, že taxikár vzhľadom na nedostatok miesta vo vozidle odmietol odviezť viac kusov batožiny.

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že logistickú podporu pri atentátoch poskytli ešte ďalšie dve autá - Renault Clio a Audi S4 -, čo by znamenalo, že aj teroristické komando mohlo byť početnejšie než trojčlenné.

Belgická televízia RTBF s odvolaním sa na policajné zdroje dnes informovala, že teroristické útoky na letisku Zaventem vykonali bratia Khalid a Brahim Bakraouiovci. Ide o dvoch Bruselčanov, ktorí boli polícii síce známi, ale len pre páchanie závažnej trestnej činnosti, nie kvôli podozreniu z terorizmu.

Polícia oznámila, že tretí predpokladaný páchateľ je zrejme na úteku. Podľa správ médií by mohlo ísť o Najima Laachraouiho.

Belgická prokuratúra uplynulý pondelok identifikovala Laachraouiho ako ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra. Laachraoui dovtedy v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o muža, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.