Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Klympušová: NATO znepokojuje snaha blokovať integráciu Ukrajiny

Ukrajinská vojenská armádna hliadka,archívne foto Foto: TASRAP

Po stredajšej návšteve sídla NATO to uviedla ukrajinská vicepremiérka Ivanna Klympušová-Cyncadzeová. Snahu blokuje Maďarsko v dôsledku ukrajinského školského zákona.

Brusel 8. novembra (TASR) - Severoatlantická aliancia je znepokojená snahou Maďarska blokovať euroatlantickú integráciu Kyjeva v dôsledku ukrajinského školského zákona. Po stredajšej návšteve sídla NATO v Bruseli to uviedla ukrajinská vicepremiérka pre európsku a euroatlantickú integráciu Ivanna Klympušová-Cyncadzeová, informovala agentúra Ukrinform.

"V rámci aliancie vidíme vážne znepokojenie zo skutočnosti, že jeden z jeho členov fakticky blokuje účinný vývoj ďalších plánovaných podujatí medzi Ukrajinou a NATO. Toto je samozrejme vnímané veľmi negatívne na úrovni ústredia - Medzinárodného štábu NATO," povedala ukrajinská vicepremiérka. Podľa jej slov má ústredie NATO záujem na tom, aby sa táto konfliktná situácia vyriešila dialógom medzi oboma štátmi. Snahy Kyjeva o dialóg s Budapešťou však zatiaľ nepriniesli výsledky, pretože maďarská strana nie je pripravená na takúto spoluprácu, dodala Klympušová-Cyncadzeová.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó 27. októbra oznámil, že Maďarsko nemôže pre sporný ukrajinský školský zákon podporovať integračné snahy Ukrajiny, preto vetovalo zvolanie decembrovej schôdzky komisie NATO-Ukrajina.

Szijjártó povedal, že až do septembra bolo Maďarsko najhlasnejším a najaktívnejším zástancom integračných snáh Ukrajiny, avšak schválenie kontroverzného školského zákona považuje za podraz. Pripomenul, že keď ukrajinský parlament schválil uvedený zákon, Maďarsko vyzvalo Ukrajinu, aby odvolala túto právnu normu, "brutálne okliešťujúcu" práva menšín žijúcich na Ukrajine.

Nový ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý prezident Petro Porošenko podpísal 26. septembra, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku.

Ide najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy len v ukrajinčine. Ukrajina po ostrej kritike zo zahraničia zaslala túto spornú časť zákona na expertízu Rade Európy.

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) 12. októbra prijalo rezolúciu s odporúčaniami týkajúcimi sa ukrajinského zákona o vzdelávaní. PZ RE v dokumente vyjadrilo znepokojenie z toho, že ukrajinský zákon náležitým spôsobom neberie do úvahy záujmy národnostných menšín a narúša rovnováhu medzi ich jazykmi a úradným jazykom krajiny.