Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KŇAZ: Cudzinci sa pýtajú, čo sme zač. Som beloch, Čech, muž a kresťan

Foto: TV NOE screenshot

Hovoríme, že náboženské vojny sú stredoveký nezmysel. Očakávame, že odhodia svojho Boha, lebo my sme to urobili. Ale oni vidia, kam to vedie, povedal o Islame kňaz a Klausov exminister Petr Piťha.

Bratislava 2. apríla (Teraz.sk) – S kontroverzným príhovorom vystúpil na ekumenickej bohoslužbe za umučených politických väzňov počas posledného dňa IX. ročníka festivalu Mene Tekel v Pražskej katedrále 1. marca 2015 český katolícky kňaz, prepošt Kolegiátnej kapituly Všetkých svätých na pražskom hrade a zároveň exminister školstva prvej vlády Václava Klausa Petr Piťha.

„Viem, moje slová narazia na múr sebeckej spokojnosti, ktorá je ako krivé zrkadlo. Všetko prekrúti. Keby som povedal akúkoľvek múdrosť, ozvenou sa ku mne vrátia frázy. Až nakoniec zaznie protest: Ten blázon nakoniec spôsobí vojnu. Umlčte ho. Ale ja sa hrozím toho, čo si pripravujeme a spôsobíme,“ vyhlásil v príhovore kňaz a bývalý politik.

Apeloval v ňom na Európanov, aby sa vrátili ku svojim koreňom a kultúrnym väzbám, k svojej vlastnej identite a ako príklad im uvádzal Islam. „Nemali by sme žiadnych nepriateľov, keby sme boli ako táto katedrála, lebo by sme boli vážení a ctení ako tvorcovia. A keby sme ich možno aj mali, neodvážili by sa nás ohroziť, lebo by sme boli pevnejší ako oni. Našou cestou je návrat k rozumu, jeho zdisciplinovanie, a dôsledné, vierohodné, hlboko žité kresťanstvo,“ vyhlásil na margo súčasných vojnových konfliktov Piťha.

„Hovoríme, že žijeme v mieri. Pritom sa bojuje, útočí a zabíja. Hovoríme, že náboženské vojny sú stredoveký nezmysel. Očakávame, že odhodia svojho Boha, lebo my sme to urobili. Ale oni to neurobia, lebo na nás vidia, kam to vedie, že vymierame,“ povedal na margo agresívneho Islamu český kňaz.

„Hovoríme, že s nimi musíme viesť dialóg. Ale oni nás nebudú počúvať, lebo chcú hovoriť o náboženstve a my žiadne nemáme. Lebo sme nekonečne liberálni. Hovoríme, že si máme jeden druhého vážiť. Ale oni si nás vážiť nemôžu. Lebo oni sú za svoju pravdu schopní položiť život, ale my budeme ustupovať a podľa ich diktátu zakročíme proti každému, kto sa prizná k znameniu Kristovho kríža. Hovoria, že nie sme tolerantní a majú pravdu, lebo nie sme tolerantní ani k sebe navzájom. Naši politici sa vôbec nezaujímajú o Islam ale o petrolej a predaj obnosených zbraní,“ zdôraznil Piťha.

Celý príhovor Petra Piťhu natočila TV NOE a je k dispozícii na youtube na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=MwRYpmWolWQ&feature=youtu.be&app=desktop


Spoločnosť, ktorá sa vzdala Boha, sa podľa neho stala len skupinou rozhádaných sebcov, ktorí nemajú žiadne ideály, necítia lásku k blížnemu ani zodpovednosť a nie sú schopní sebaobetovania. „Snažíme sa o mier na Ukrajine ale sami sme pripustili, aby bol ohrozený. A ponáhľame sa priživiť, lebo nepriznáme, že nejde ani o Ukrajincov ani o Rusov, ale o rovnováhy bánk, ktoré sa rozhojdali ako lode, keď sa zdvihnú vlny. Hovoríme: Musíme byť silní, aby sme uhájili mier. Ale načo nám budú zbrane, keď nemáme mužov, ktorí by ich zdvihli? Ale prečo by to robili, keď nemáme ideál, za ktorý by niekto bol ochotný zomrieť?,“ pýta sa Piťha, podľa ktorého našimi nepriateľmi nie sú Arabi ani Ukrajinci či Rusi, ale my sami.

Apeloval na ľudí, aby sa vrátili k tradičnému poriadku. „Stratili sme hodnotu a mieru človeka. Veď je logické, že keď odhodíme svoje kresťanstvo a zbavíme sa Boha, zbavíme sa aj človeka, lebo už nebudeme vedieť, ako má vyzerať,“ zdôraznil český kňaz.

Petr Piťha o svojej identite

Nemôžem mlčať. Bol som vyzvaný, aby som prehovoril pred Bohom a mŕtvymi predkami a to vo chvíli, kedy sa nás cudzinci s úsmeškom pýtajú: Čo ste vy vlastne zač? Nemôžem hovoriť za druhých, ale odpoviem za seba, aj keď sa chvejem:

Vyznávam, že som beloch. Uznávam odlišnosť ľudských rás a tiež ľudskú dôstojnosť všetkých ale odmietam sčernieť či zožltnúť a zmeniť proporciu a farbu svojich očí.

Som muž, ktorý môže splodiť ale nemôže porodiť dieťa. A preto trvám na usporiadanej trvajúcej rodine, lebo je to základ spoločnosti a záruka výchovy. Trvám na tom, že muž a žena sú odlišní v stavbe tela a biologickej funkcii, že žena je slabšia a vzácnejšia ako muž, ktorý ju má chrániť, milovať a vážiť si ju.
Som zatiaľ zdravý a budem pomáhať chorým ale odmietnem fňukanie slabochov, ktorí sa na choroby len vyhovárajú.

Som zároveň bohatý aj chudobný. Na svoj chlieb si stále zarábam a mám ho dosť, aby som sa podelil, ale odmietam živiť leňochov. Mám oveľa menej, než skutočne majetní. Nezávidím im a tešil by som sa, keby svoj majetok užívali rozumne.

Som Európan, lebo som Čech. Narodil som sa českým rodičom, vyrástol v českej zemi a beriem vážne biedu, strašnú biedu aj slávu svojho národa. Preto sa odmietam rozplynúť v bezduchej uniformite konzumnej multikultúry.

Som kresťan, úctivý k ľuďom iného náboženstva či názoru a viem s určitosťou, že sa nimi budú riadiť v celom svojom konaní. Ale hlásim sa pevne k svojmu kresťanskému Bohu a poriadku, ktorý stanovil, lebo je múdry, spravodlivý a k ľuďom súcitný.

Som človek, vďačný za svoje ľudstvo a hrdý na svoju tvár.
Som človek, volám sa Petr Piťha, a nie som nejaké rodné číslo, identifikačné číslo oprávnenia ani PIN ani VIPN ani akékoľvek iné číslo. Som človek, pretože mám svedomie a nesiem zodpovednosť. Som človek a ako človek chcem aj zomrieť. Amen.