Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Prípad kňaza obžalovaného zo sexuálnych deliktov: Rozsudok zrušili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa hovorkyne bola nesprávna i kvalifikácia konania duchovného, ktorý nemal byť súdený za znásilnenie, ale za ľahší trestný čin.

Praha/Pardubice 22. apríla (TASR) - Rozsudok Okresného súdu v Havlíčkovom Brode z 26. februára 2015, v zmysle ktorého si mal rímskokatolícky kňaz Erik T. (53) odpykať päťročný trest odňatia slobody vo väzenskom zariadení s ochranou, absolvovať ochrannú sexuálnu liečbu a akceptovať zákaz práce s deťmi a mladými ľuďmi, zrušil pre procesné pochybenia a nedostatky v zdôvodnení odvolací súd. Pobočka Krajského súdu v Hradci Králové sídliaca v Pardubiciach súčasne vrátila prípad na opätovné prerokovanie okresnému súdu.

Informácie priniesol dnes internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorkyňu odvolacieho súdu Olgu Mičanovú. Podľa jej slov zostáva obžalovaný zo znásilnenia, sexuálneho obťažovania a ďalších deliktov sexuálneho charakteru vo väzobnej väznici.

"Okresný súd celý rad skutočností nezohľadnil, dôsledne sa nezaoberal obsahom výpovedí a vyvodil závery, ktoré z nich jednoznačne nevyplývajú. Navyše použil právnu kvalifikáciu, ktorá je vnútorne rozporná," cituje server Mičarnovej slová.



Podľa hovorkyne bola nesprávna i kvalifikácia konania duchovného, ktorý nemal byť súdený za znásilnenie, ale za ľahší trestný čin. Súd sa domnieva, že išlo skôr o sexuálny nátlak ako znásilnenie, pretože obžalovaný sa násilia nedopúšťal.

Odvolací súd však má pochybnosti aj o uložení psychiatricko-sexuologickej liečby. Súdny znalec navrhoval ambulantnú terapiu, prvostupňový súd sa však napokon priklonil k ústavnej liečbe.

Kompletný spis prípadu sa teraz vracia na Okresný súd v Havlíčkovom Brode, kde by sa mal uskutočniť nový proces. Zatiaľ však nie je zrejmé, či sa do súdnej siene budú musieť opäť dostaviť poškodené ženy a dievčatá, ktoré už v rámci neverejného konania vypovedali.

Kňaz si s poškodenými obvykle najskôr písal dôverné SMS správy, aby tieto neskôr prerástli do naliehania na zaslanie fotografií ich nahého tela, na čo nasledovalo osobné stretnutie a fyzický kontakt. Ten bol zo strany žien nechcený, napriek tomu istý čas tolerovaný. Duchovný, ktorý si ženy zaväzoval finančnou pomocou a darčekmi, bol pre tieto ženy autoritou. Do úvahy prichádzala aj skutočnosť, že na ne mal citlivé informácie. K prvému registrovanému prípadu došlo v roku 2006, pri poslednom z celkovo piatich sa dostal Erik T. v januári 2013 do rúk kriminalistom.