Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kneset povolil násilné podávanie potravy väzňom držiacim hladovku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kritici zákona, medzi ktorých patria aj niektoré zdravotnícke združenia, pokladajú násilné podávanie potravy väzňom za neetické.

Jeruzalem 30. júla (TASR) - Poslanci izraelského parlamentu (Knesetu) schválili dnes zákon, ktorý umožňuje násilné podávanie potravy väzňom držiacim protestnú hladovku. Informovala o tom agentúra AP.

Legislatíva, ktorú dnes Kneset schválil, umožňuje súdom povoliť násilné podávanie potravy alebo liekov väzneným osobám, ak je ohrozený ich život, a to aj v prípade, že s tým nesúhlasia.

V ostatných rokoch sa k hladovke ako forme protestu proti zadržiavaniu v izraelských väzeniach uchyľujú najmä Palestínčania. Mnohých z nich bolo nutné hospitalizovať a ich ohrozené zdravie bolo príčinou vzniku napätia v palestínskej komunite. Izraelskí predstavitelia sa totiž obávajú, že smrť väzňa držiaceho protestnú hladovku by mohla vyvolať nepokoje a násilie.

Kritici zákona, medzi ktorých patria aj niektoré zdravotnícke združenia, pokladajú násilné podávanie potravy väzňom za neetické. Tvrdia totiž, že prijatie tohto zákona je politickým rozhodnutím, ktorého cieľom nie je chrániť dôstojnosť a zdravie väzňov, ale predchádzať násiliu, ktoré by smrť hladovkára mohla vyvolať.