Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Prokurátor navrhol pre Knoxovú 30 a pre Sollecita 26 rokov za vraždu

Na kombosnímke zľava taliansky študent Raffaele Sollecito, zosnulá 21-ročná britská študentka Meredith Kercherová a jej americká spolubývajúca Amanda Knoxová Foto: TASR/AP

K brutálnej vražde britskej študentky Meredith Kercherovej došlo v Perugii v novembri 2007.

Florencia 26. novembra (TASR) - Taliansky prokurátor navrhol dnes v kauze brutálnej vraždy britskej študentky Meredith Kercherovej, ku ktorej došlo v Perugii v novembri 2007, 30 rokov väzenia pre Američanku Amandu Knoxovú a 26 rokov nepodmienečného odňatia slobody pre jej niekdajšieho talianskeho priateľa a komplica Raffaela Sollecita.

Alessandro Crini v niekoľkohodinovom príhovore na pôde odvolacieho súdu vo Florencii podľa agentúry DPA detailne zdôvodnil, prečo je dvojica obžalovaných z jeho pohľadu vinná. Okrem iného povedal, že obaja bodali nožmi do obete, ktorú držal na 16 rokov odsúdený Afričan Rudy Guede. Ten ju pri tom navyše zneužil.

Páchatelia boli pod vplyvom drog a alkoholu, zdôraznil prokurátor a dodal, že Kercherovú zavraždili po tom, čo volala o pomoc a mali pocit, že ju musia umlčať.

Američanku odsúdili v roku 2009 na 26, jej komplica na 25 rokov väzenia, oboch však súd vyššej inštancie v roku 2011 oslobodil. Taliansky najvyšší súd v marci 2013 tento oslobodzujúci verdikt zrušil a nariadil obnovu konania.

Sollecitov otec, ktorý bol prítomný v súdnej sieni, povedal, že k argumentácii prokuratúry nemá slov. Pôvodne odsúdená Američanka, ktorú zastupoval v neprítomnosti jej advokát Luciano Ghirga, po ňom odkázala, že v čase vraždy nebola na mieste činu.

Vynesenie rozsudku v prípade sa očakáva 10. januára 2014.