Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Koalícia nepustila lietadlo Červeného kríža do Jemenu

Ilustračné foto Foto: Youtube

Oznámila to dnes hovorkyňa tejto medzinárodnej humanitárnej organizácie so sídlom v Ženeve Sitara Jabeenová.

Ženeva/Kuvajt 31. marca (TASR) - Koalícia vedená Saudskou Arábiou bojujúca v Jemene proti šiitskému povstaleckému hnutiu húsíov zabránila lietadlu Červeného kríža, aby doručilo nevyhnutný zdravotnícky materiál do metropoly Saná. Oznámila to dnes hovorkyňa tejto medzinárodnej humanitárnej organizácie so sídlom v Ženeve Sitara Jabeenová.

"Stále nemáme povolenie od členov koalície," citovala hovorkyňu agentúra Reuters. Jabeenová ale odmietla bližšie špecifikovať, ktorí predstavitelia koalície sú zodpovední za blokovanie lietadla, nachádzajúceho sa stále v Džibuti.

Vyzvala na okamžité odstránenie prekážok v doručovaní životne zdravotníckeho materiálu nevyhnutného na liečbu obetí týždeň trvajúcich bojov a náletov.

Irán vyzval všetky strany v Jemene, aby sa upokojili a rokovali, pričom islamská republika a Saudská Arábia by mohli pracovať spoločne na riešení tamojšieho konfliktu.

"Irán a Saudská Arábia môžu spolupracovať na vyriešení krízy v Jemene," povedal na medzinárodnej darcovskej konferencii v Kuvajte námestník šéfa iránskej diplomacie Hosejn Amír-Abdolláhíján. "Odporúčame všetkým stranám v Jemene, aby sa upokojili a vrátili sa k dialógu."

Teherán sa podľa neho pokúša o nejakú formu komunikácie s Rijádom, pričom sa k tejto otázke bližšie nevyjadroval. "Máme návrh," uviedol v súvislosti s tým, či má Teherán plán na riešenie vojny v Jemene.