Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Koalícia pod Saudskou Arábiou umožní MVČK poslať do Jemenu 2 lietadlá

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

MVČK dúfa, že lietadlá by mohli pristáť v pondelok v jemenskom hlavnom meste Saná.

Ženeva 5. apríla (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) získal súhlas od vojenskej koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá letecky útočí na šiitskych povstalcov, húsíov, v Jemene, aby tam dopravil životne dôležité lekárske zásoby a humanitárnych pracovníkov. Informovala dnes v Ženeve hovorkyňa MVČK.

Červený kríž vyjednával takmer týždeň o dodávke život zachraňujúcich zásob a vybavenia do Jemenu, kde koalícia arabských krajín vedená Saudskou Arábiou útočí letecky už 11 dní. V súčasnosti má pod kontrolou prístavy v Jemene a vzdušný priestor, uviedla agentúra Reuters.

"Dostali sme od koalície povolenie pre dve lietadlá teraz, jedno povezie zásoby a druhé personál," povedala hovorkyňa MVČK Sitara Jabeenová.

MVČK dúfa, že lietadlá by mohli pristáť v pondelok v jemenskom hlavnom meste Saná, dodala. Stále však čaká na súhlas pre chirurgický tím, ktorý chce dopraviť loďou do juhojemenského prístavu Aden, kde pokračujú intenzívne boje.

V Rijáde hovorca Saudmi vedenej koalície povedal, že pripravili možnosť dodávky aspoň jednej zásielky dnes ráno, ale MVČK to odmietol. Dodal, že dôvodom bolo to, že spoločnosť, od ktorej mali prenajaté charterové lietadlo, nemohla letieť do Jemenu.

Koalícia povedala, že zriadila osobitný koordinačný útvar pre humanitárne dodávky a požiadala mimovládne organizácie a vlády, aby s ním spolupracovali, aby boli zabezpečené dodávky humanitárnej pomoci do Jemenu a bezpečná evakuácia cudzincov z Jemenu.

MVČK má v Jemene, najchudobnejšej krajine Arabského polostrova, 300 humanitárnych pracovníkov, vrátane cudzincov. V sobotu vyzval na 24-hodinovú humanitárnu pauza v konflikte, ktorá by umožnila, aby sa pomoc dostala k ľuďom odrezaným leteckými útokmi a zachránili sa tak ľudské životy zranených.

OSN vo štvrtok uviedla, že počas dvoch týždňov bojov v Jemene bolo zabitých najmenej 500 ľudí.