Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Koalícia: Povstalci porušujú prímerie v Hudajde, OSN musí zasiahnuť

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Obyvatelia Hudajdy, s ktorými sa podarilo agentúre AFP telefonicky skontaktovať, uviedli, že v meste bol po nočnej prerušovanej paľbe už v stredu ráno úplný pokoj.

Saná 19. decembra (TASR) - Ťažko vydobyté prímerie v jemenskom pobrežnom meste Hudajda stroskotá, ak bude pokračovať jeho porušovanie povstalcami a ak OSN nezasiahne. V stredu to vyhlásila koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

Pozorovatelia OSN majú prísť do tohto prístavného mesta na pobreží Červeného mora počas dňa, aby viedli zasadnutie monitorovacích skupín zložených zo zástupcov jemenskej vlády a šiitských povstalcov húsíov - tieto skupiny sú poverené dohľadom nad uplatňovaním prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti v utorok.

"Od začiatku prímeria nám hlásili celkovo 21 prípadov jeho porušenia," povedal pre agentúru AFP nemenovaný zdroj z koalície.

"Ak bude OSN ďalej váhať a nezasiahne do tejto (bojovej) drámy, všetci sa pripravia o šancu... a z dohody o prímerí sa stane stratená vec," varoval v angličtine zdroj.

"Budeme im (povstalcom) ďalej dávať možnosť pochybovať, neveriť a prejavíme zdržanlivosť, ale prvé náznaky nie sú sľubné," dodal zdroj.

Predstaviteľ OSN informoval v utorok agentúru AFP, že pozorovatelia sa rozmiestnia v meste "do 24 hodín". V Hudajde sa nachádzajú strategické doky, ktoré sú vstupným miestom pre 80 percent jemenského dovozu a v podstate pre všetku humanitárnu pomoc zastrešovanú OSN.

Pozorovatelia Výboru pre koordináciu sťahovania síl, ktorý riadi OSN, majú dohliadať na sťahovanie bojujúcich strán z mesta, vrátane sťahovania povstalcov z dokov.

Predseda výboru bude podľa očakávania pravidelne každý týždeň podávať správu Bezpečnostnej rade OSN, čo je významný diplomatický pokus o ukončenie štvorročného konfliktu a je vnímaný ako zatiaľ najväčšia šanca dosiahnuť mier.

Obyvatelia Hudajdy, s ktorými sa podarilo agentúre AFP telefonicky skontaktovať, uviedli, že v meste bol po nočnej prerušovanej paľbe už v stredu ráno úplný pokoj.

Vojna medzi šiitskými povstalcami húsíami a vojakmi vernými prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu sa vystupňovala v roku 2015, keď líder ušiel do saudskoarabského exilu a vojensky začala v Jemene zasahovať koalícia pod vedením Rijádu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odvtedy zahynulo vo vojne približne 10.000 ľudí, ale organizácie na ochranu ľudských práv upozorňujú, že skutočný počet mŕtvych môže byť aj päťkrát vyšší.

Konflikt tiež dohnal 14 miliónov ľudí na pokraj hladomoru, ktorý OSN označuje za najhoršiu humanitárnu krízu na svete.