Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Koalícia vedená USA označila boje v Kirkúku za nedorozumenie

Členovia Kurdských bezpečnostných síl nesú zraneného vojaka počas vojenskej operácie v irackom Kirkúku na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Koalícia monitoruje federálne a kurdské vojenské vozidlá a domnieva sa, že ide o koordinované aktivity, nie útoky.

Kirkúk 16. októbra (TASR) - Američanmi vedená koalícia bojujúca s Islamským štátom vyjadrila názor, že prestrelka medzi irackými a kurdskými silami v severoirackom Kirkúku a jeho okolí bola "nedorozumením".

Koalícia monitoruje federálne a kurdské vojenské vozidlá a domnieva sa, že ide o "koordinované aktivity, nie útoky". Podľa vyhlásenia si je koalícia vedomá správ o prestrelke v nočných hodinách pred svitaním, "ale domnievame sa, že táto zrážka dnes ráno bola nedorozumením" v čase obmedzenej viditeľnosti.

"Pokračujeme v obhajovaní dialógu medzi irackými a kurdskými úradmi," uviedol veliteľ koaličných pozemných síl generálmajor Robert White s tým, že všetky strany musia aj naďalej zostať zamerané na porážku spoločného nepriateľa - Islamského štátu.

Agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie irackých ozbrojených síl informovala, že iracké pozemné sily dnes dobyli oblasť ležiacu neďaleko mesta Kirkúk, kde sa nachádzajú veľké ropné polia, ktoré doteraz ovládali kurdskí povstalci.

Po prvých správach o bojoch v Kirkúku a jeho okolí sa podľa AP kurdské sily dnes začali sťahovať z mesta takmer bez boja.

Iracký premiér Hajdar Abádí medzičasom vyhlásil, že cieľom postupu vládnych síl v oblasti Kirkúku je "zabrániť hrozbe rozdelenia krajiny", ktorá Iraku hrozí po tom, čo Kurdi nedávno usporiadali referendum o nezávislosti irackého regiónu Kurdistan.

Podľa Abádího prišlo rozhodnutie zasiahnuť v Kirkúku po tom, čo kurdskí predstavitelia odmietli zrušiť výsledky "jednostranného" referenda a usilujú sa o vznik samostatného štátu "založeného na etnickom a rasovom princípe".

Napätie vo vzťahoch medzi Kurdistanom a vládou v Bagdade vyvolalo referendum o nezávislosti Kurdistanu, ktoré sa konalo 25. septembra a skončilo sa víťazstvom prívržencov odtrhnutia sa regiónu od Iraku. Vláda v Bagdade tvrdí, že referendum sa konalo v rozpore s ústavou, a výsledky hlasovania neuznáva.

Kurdské oddiely získali kontrolu nad Kirkúkom, keď sa džihádistická organizácia Islamský štát v roku 2014 zmocnila častí územia na severe Iraku, pričom nenarážala na žiaden odpor irackej armády. Bagdad už medzičasom Kurdov požiadal, aby odovzdali správu nad mestom federálnym úradom, k čomu však zatiaľ nedošlo. Tento ich spor sa ešte vystupňoval po nedávnom kontroverznom referende.