Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Koalícia vedená USA zablokovala konvoj evakuovaných militantov IS

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Evakuácia militantov a ich rodín sa uskutočnila na základe dohody uzavretej medzi sunnitským Islamským štátom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh.

Bejrút 30. augusta (TASR) - Američanmi vedená koalícia zablokovala dnes konvoj s bojovníkmi tzv. Islamského štátu (IS) a ich rodinami, ktorý v sprievode sýrskej armády smeroval zo západu na východ - do bašty IS. Koalícia zároveň zbombardovala militanov, ktorí išli privítať svojich druhov v konvoji. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie koalície.

Lietadlá na juhovýchode Sýrie zničili cestu a most, aby sa konvoj nedostal na územie ovládané IS. Neskôr zaútočili na vozidlá s bojovníkmi IS, ktorí smerovali zo svojho územia v ústrety konvoju.

V konvoji autobusov, ktorý vyrazil v pondelok z pohoria Kalamún na západe Sýrie smerom k východosýrskemu mestu Dajr az-Zaur - bašte IS, je približne 300 militantov a takmer rovnaký počet členov ich rodín, uviedla agentúra AP.

Evakuácia militantov a ich rodín sa uskutočnila na základe dohody uzavretej medzi sunnitským Islamským štátom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh, ktoré bojuje na strane sýrskych vládnych síl verných tamojšiemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ako protislužbu za možnosť opustiť Kalamún vydá Islamský štát Hizballáhu telá jeho bojovníkov zabitých v Sýrii. Väčšina džihádistov do Kalamúnu utiekla, keď sa pod tlakom ofenzívy libanonskej armády stiahla zo severovýchodnej časti Libanonu.

Koalícia ale nie je viazaná dohodou medzi IS a Hizballáhom, obhajoval útoky jej hovorca, americký plukovník Ryan Dillon.

Dohodu kritizoval aj Irak, ktorého armáda bojuje proti IS v oblastiach susediacich s východnou časťou Sýrie. "Preprava takéhoto počtu teroristov z veľkej vzdialenosti do východne časti Sýrie pri irackých hraniciach je neprijateľná," reagoval v utorok iracký premiér Hajdar Abádí.

Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh dnes dohodu obhajoval. Podľa jeho slov s ňou súhlasilo sýrske vedenie a počet militantov je malý.