Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Koaličné lietadlá začali hliadkovať nad Tikrítom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA začali hliadkovať nad irackým mestom Tikrít, ktoré stále čiastočne kontrolujú militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Tikrít 24. marca (TASR) - Lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA začali hliadkovať nad irackým mestom Tikrít, ktoré stále čiastočne kontrolujú militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného koaličného predstaviteľa.

Informácie získané počas hliadkovacích letov koalícia odovzdáva irackým silám, ktoré sa usilujú o opätovné dobytie tohto domovského mesta bývalého diktátora Saddáma Husajna, vzdialeného asi 140 kilometrov severozápadne od Bagdadu.

Ofenzíva na Tikrít, ktorý islamisti ovládajú od vlaňajšieho júna, odštartovala začiatkom marca. Ide o vôbec najväčšiu operáciu irackých vládnych síl a šiitských milícii proti IS.

Prvá fáza operácie postupovala rýchlo a iracké jednotky v rámci nej obsadili severné a južné časti mesta. Ich ďalší postup spomalila paľba ostreľovačov a výbušniny nastražené na cestách a v budovách. Minulý týždeň operáciu dočasne pozastavili, aby z mesta mohlo odísť civilné obyvateľstvo.

Velenie irackej armády tvrdí, že sa s definitívnym útokom na zostávajúce pozície IS v Tikríte nebude zbytočne ponáhľať.

Hliadkovacie prelety USA a ich spojencov nad Tikrítom odštartovali už v sobotu, a to na žiadosť irackej strany. Medzinárodná koalícia sa tak vôbec po prvý raz aktívne zapojila do ofenzívy v tomto meste, ktorú doteraz podporovali len iránski vojenskí poradcovia.

Zdroj citovaný agentúrou AP odmietol odpovedať na otázku, či koaličné lietadlá podnikajú v Tikríte aj letecké útoky.

Opätovné získanie Tikrítu by irackým vládnym silám umožnilo postupovať ďalej na sever a pokúsiť sa o útok na Mosul, druhé najväčšie mesto v Iraku, ktoré taktiež vlani ovládol IS.