Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Koaliční lídri odsúhlasili vznik vlády národnej jednoty v Izraeli

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, archívne foto. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR

Izraelský premiér už v sobotu ponúkol opozičným lídrom Jairovi Lapidovi a Bennymu Gancovi vytvorenie vlády národnej jednoty a v nasledovných dňoch prebiehali o jej vzniku rozhovory.

Tel Aviv 10. októbra (TASR) - Lídri izraelskej vládnej koalície odsúhlasili v utorok vytvorenie vlády národnej jednoty s opozíciou, oznámil hovorca vládnucej strany Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Koalícia tvorená Likudom a piatimi krajne pravicovými a ultraortodoxnými stranami na svojom utorňajšom zasadnutí jednomyseľne odsúhlasila takéto mimoriadne rozšírenie vládneho kabinetu. Netanjahua poverila, aby konal v súlade s ním.

Izraelský premiér už v sobotu ponúkol opozičným lídrom Jairovi Lapidovi a Bennymu Gancovi vytvorenie vlády národnej jednoty a v nasledovných dňoch prebiehali o jej vzniku rozhovory za zatvorenými dverami.

K vytvoreniu vlády národnej jednoty s opozíciou podnietili súčasný kabinet víkendové útoky palestínskeho militatntného hnutia Hamas na územie Izraela. Lapid bezprostredne naznačil ochotu vytvoriť vládu, ktorá by zvládla "ťažkú a zložitú operáciu, ktorá nás čaká".

Vytvorenie širokej koalície je v Izraeli považované za nevyhnutné na to, aby bolo možné v nasledovných dňoch prijať a realizovať rozsiahle vojenské i politické rozhodnutia, komentuje DPA.