Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Koaličnú základňu na severe Iraku napadli samovrahovia z IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Toto mesto zostáva jednou z posledných lokalít, ktoré ešte po svojom nedávnom vypudení z Mósulu extrémisti z Islamského štátu ovládajú.

Bagdad 17. septembra (TASR) - Niekoľko samovražedných bombových atentátnikov z Islamského štátu napadlo dnes na severe Iraku jednu zo základní vojenskej koalície, ktorej velia Spojené štáty. Neprišiel pri tom však o život ani jeden vojak armády USA či inej krajiny a všetci útočníci boli usmrtení.

Podľa agentúry AP o tom novinárov informoval hovorca koalície, americký plukovník Ryan Dillon. Spresnil, že k útoku došlo v oblasti severoirackej Hawídže. Toto mesto zostáva jednou z posledných lokalít, ktoré ešte po svojom nedávnom vypudení z Mósulu extrémisti z Islamského štátu ovládajú.

Iracké jednotky za podpory amerických vojsk dobyli už späť všetky významnejšie mestské oblasti, ktoré svojho času mal v Iraku Islamský štát v moci, avšak útoky na civilné i vojenské ciele sú títo sunnitskí džihádisti ešte stále schopní podnikať.

Vo štvrtok bolo pri útoku Islamského štátu na kontrolné stanovište a reštauráciu v juhoirackej provincii Zí Kár zabitých vyše 80 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.