Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Mladík pomáhal strelcovi z Kodane, ide za mreže

Stovky ľudí so zapálenými sviečkami a pochodňami na smútočnom zhromaždení na počesť dvom obetiam víkendového teroristického útoku 22-ročného muža pred kultúrnym strediskom, kde sa odohral prvý útok v dánskej Kodani 16. februára 2015. Foto: TASR/AP/Michael Probst

Osemnásťročný mladík je údajne mladším bratom páchateľa Omara El-Husseina.


Kodaň 28. februára (TASR) - Muža podozrivého z poskytnutia nepriestrelnej vesty útočníkovi, ktorý zastrelil pri útokoch v dánskej metropole Kodaň dvoch ľudí, poslal dnes súd do väzby na 26 dní. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

Osemnásťročný mladík, ktorého meno nesmú médiá na základe súdneho príkazu zverejniť, je údajne mladším bratom páchateľa Omara El-Husseina. Mladíka zadržali už v piatok pre podozrenie, že útočníkovi poskytol nepriestrelnú vestu a najmenej jeden nôž.

Väčšia časť dnešného vypočúvania mladíka na súde sa konala za zatvorenými dverami.

Útočník El-Hussein zabil 14. februára v kodanskej kaviarni dánskeho filmára na podujatí na podporu slobody prejavu.

Nasledujúci deň zastrelil 22-ročný El-Hussein židovského ochrankára pred synagógou a čoskoro nato ho pri prestrelke pred jeho domom usmrtila polícia.

Pri dvoch útokoch páchateľa utrpeli zranenia aj piati policajti.

Súd už vo štvrtok 26. februára predĺžil vyšetrovaciu väzbu dvom iným mužom podozrivým z napomáhania strelcovi. Obaja muži popierajú obvinenia so spolupáchateľstva pri vraždách, pokusoch o vraždy a násilí.

Títo muži sú obvinení z poskytnutia zbraní, použitých pri zastrelení dvoch obetí 14.-15. februára v kaviarni a pri synagóge.