Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Kolíne nad Rýnom vyčíňalo najmenej 18 žiadateľov o azyl

Ľudia držia transparent s nápisom Nie rasizmu, Nie sexizmu počas protestu pred hlavnou policajnou stanicou v Kolíne nad Rýnom, 6. januára 2016. Foto: TASR/AP

Medzi 31 podozrivými, ktorých polícia vypočúvala, sú Alžírčania, Maročania, Iránci a Sýrčania.

Berlín 8. januára (TASR) - Nemecké ministerstvo vnútra potvrdilo dnes informácie, že medzi aktérmi násilností počas osláv príchodu nového roka v Kolíne nad Rýnom boli žiadatelia o azyl.

Podľa vyjadrenia hovorcu Tobiasa Plateho, ktoré cituje agentúra Reuters, polícia už pozná mená 31 osôb spojených s hromadným prepadávaním v kolínskych uliciach, kde boli obeťami prevažne ženy. Medzi týmito identifikovanými osobami je 18 žiadateľov o azyl v Nemecku.

Hovorca tiež informoval, že z 32 zdokumentovaných trestných činov zo silvestrovskej noci ide v prevažnej väčšine o krádeže a ublíženie na tele. Sexuálne útoky sú predmetom troch z týchto prípadov, s ktorými však nie je spojený ani jeden z doteraz identifikovaných násilníkov.

Medzi 31 podozrivými, ktorých polícia vypočúvala, sú podľa Plateho deviati Alžírčania, ôsmi Maročania, piati Iránci a štyria Sýrčania. Zvyšok tvoria dvaja nemeckí občania, Iračan, Srb a občan Spojených štátov.

V súvislosti s násilnosťami v Kolíne nad Rýnom a ďalších nemeckých mestách sa dnes tamojšie vládne strany zaviazali radikálne zakročiť proti migrantom, ktorí spáchajú trestný čin.

Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov počas novoročných osláv nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.

Prepadávanie mužmi pochádzajúcimi zjavne z cudziny vyvolalo v Nemecku pobúrenie v období, keď je táto krajina vystavená nebývalej imigrácii. Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas vo štvrtok varoval žiadateľov o azyl, že v prípade spáchania násilných trestných činov môžu očakávať vyhostenie.