Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kolín prehodnotil policajné opatrenia počas blížiaceho sa karnevalu

Policajti strážia účastníkov protidemonštrácie. Foto: TASR/AP

V nemeckých mestách i mestečkách sa budú onedlho konať karnevalové slávnosti, pričom Kolín je z nich najznámejší.

Frankfurt nad Mohanom 10. januára (TASR) - Sexuálne útoky podobného charakteru, k akým v masovom meradle došlo počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom, rozhodne nie sú ničím výnimočným: na veľkých oslavách, na ktorých sa konzumuje alkohol, sa často udejú "trestné činy proti mravnosti", povedal dnes pre agentúru DPA hovorca polície nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

Páchatelia pochádzali zo všetkých sociálnych vrstiev a všetkých etnických skupín, konštatoval.

V nemeckých mestách i mestečkách, kde sa budú onedlho konať karnevalové slávnosti - pričom Kolín je z nich najznámejší -, sa teraz posudzuje úroveň bezpečnostných opatrení, ktoré by mali zabrániť sexuálnemu obťažovaniu.

Arnold Plickert, predseda policajných odborov (GdP) v západonemeckom Severnom Porýní-Vestfálsku, je presvedčený, že polícia má už pre karneval vypracovaný prijateľný bezpečnostný koncept. Fašiangový karneval sa v Kolíne koná začiatkom februára.

Také násilnosti, aké sa stali na Silvestra, sa nebudú opakovať, ubezpečil Plickert v denníku Neue Osnabrücker Zeitung, pretože v uliciach bude hliadkovať viac policajtov, ktorí budú "aktívnejšie" rozháňať veľké skupiny ľudí.

"Ženy sa budú môcť po Kolíne pohybovať bez strachu," zdôraznil šéf policajných odborov pre osnabrücké regionálne noviny.