Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kolín nad Rýnom: Polícia použila proti demonštrantom Pegidy vodné delá

Polícia použila proti demonštrantom Pegidy vodné delá Foto: TASR/AP

Kolín 9. januára (TASR) - Polícia nemeckého Kolína nad Rýnom použila dnes vodné delá na rozohnanie účastníkov demonštrácie protiislamského hnutia Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu), informovala agentúra Reuters.

Demonštrácia hnutia súvisela so sériou krádeží a sexuálnych útokov, ku ktorým došlo v Kolíne nad Rýnom v noci na 1. januára. Obviňovaní sú z nich cudzinci, zväčša severoafrického a arabského pôvodu. Polícia v Kolíne nad Rýnom zatiaľ eviduje viac ako 200 trestných oznámení vo veci krádeže, fyzického útoku a znásilnenia.



Medzi podozrivými je aj najmenej 20 migrantov, ktorí len nedávno pricestovali do Nemecka. V súvislosti s tým Pegida žiada zastaviť prijímanie migrantov v Nemecku.

Kolín bol dnes okrem demonštrácie zvolanej Pegidou aj dejiskom protidemonštrácie, ktorú zorganizovala iniciatíva Kolín proti pravičiarom.



Podľa výpovedí očitých svedkov polícia v Kolíne nad Rýnom použila vodné delá práve proti pravicovým radikálom. Tí predtým do policajtov hádzali zábavnú pyrotechniku a pivové fľaše. V zrážkach boli zranené najmenej dve osoby, informoval Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov. Zásahová polícia okrem toho niekoľko ľudí zatkla.

Polícia informovala, že v uliciach Kolína dnes patrolovalo približne 1700 policajtov. Podľa jej tvrdenia situácia v blízkosti hlavnej železničnej stanice, kde sa konala protestná akcia, bola síce napätá, ale pokojná. Denník Kölner Stadt-Anzeiger však medzičasom informoval o potýčkach, napríklad o útoku jedného z aktivistov Pegidy na kameramana nemenovanej televízie.

Nemecká polícia eviduje už 379 oznámení súvisiacich so silvestrovskou nocou



Polícia v nemeckom Kolíne nad Rýnom do dnešného dňa zaevidovala už 379 trestných oznámení, ktoré súvisia so sériou útokov počas silvestrovskej noci. Uvádza sa to v najnovšom policajnom vyhlásení s tým, že zhruba 40 percent trestných oznámení súvisí so sexuálnym útokom.

Väčšina páchateľov násilností v Kolíne nad Rýnom boli údajne muži severoafrického pôvodu. Tí podľa svedkov obkľučovali najmä ženy, sexuálne ich napádali a okrádali.

Podľa agentúry DPA polícia ešte musí rozhodnúť, či trestné oznámenia povedú k vzneseniu obvinení.

Až do dnešného dňa sa hovorilo o zhruba 170 podaných trestných oznámeniach súvisiacich s násilnosťami v Kolíne nad Rýnom, kde sa dnes konala demonštrácia protiislamského hnutia Pegida (Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu), ktorá prerástla do incidentov s políciou. Tá proti demonštrantom použila vodné delá.

Vzhľadom na to, že medzi útočníkmi zo silvestrovskej noci je aj najmenej 20 migrantov, ktorí len nedávno pricestovali do Nemecka, Pegida na dnešnej demonštrácii opäť žiadala zastaviť prijímanie migrantov v Nemecku.

Demonštrácia Pegidy aj v Anterpách



Niekoľko stoviek prívržencov a aktivistov antiislamského hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu, známeho aj ako Pegida, dnes demonštrovalo v uliciach belgických Antverp proti islamizácii a nárastu počtu žiadateľov o udelenie azylu v Belgicku.

Ako informovala belgická agentúra Belga, o niekoľko ulíc ďalej sa zišli na pochode aktivisti ľavicových hnutí žiadajúcich viac tolerancie voči utečencom.

Podľa Belgy časť účastníkov demonštrácie Pegidy pricestovala do Belgicka zo susedného Holandska. Prejav k zhromaždeným preniesol okrem iných i holandský vodca Pegidy Edwin Wagensveld. Prítomný bol aj zakladateľ tohto hnutia, Nemec Lutz Bachmann.

Belga spresnila, že väčšina rečníkov v Antverpách vo svojich prejavoch vyzývala na zákaz islamu a uzavretie hraníc. Pripomenuli aj nedávne násilnosti počas silvestrovskej noci v nemeckom Kolíne nad Rýnom.