Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Kolumbii začalo platiť dočasné prímerie medzi vládou a povstalcami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obe strany dospeli k dohode v rámci mierových rokovaní, ktoré sa začali vo februári v susednom Ekvádore.

Bogota 1. októbra (TASR) - V Kolumbii dnes začalo platiť dočasné prímerie medzi vládou a ľavicovými povstalcami zo skupiny Národná oslobodzovacia armáda (ELN). Informovala o tom BBC.

Prímerie medzi vládou a ELN ako najväčšou ešte aktívnou povstaleckou skupinou v Kolumbii bolo podpísané 4. septembra. Má platiť od 1. októbra do 12. januára, pričom ho bude možné predlžovať.

Obe strany dospeli k dohode v rámci mierových rokovaní, ktoré sa začali vo februári v susednom Ekvádore. Ďalšie kolo rozhovorov v ekvádorskom hlavnom meste Quito sa uskutoční 23. októbra.

Povstalci sa zaviazali, že prestanú používať nášľapné míny a zastavia útoky na infraštruktúru, únosy a verbovanie neplnoletých osôb. Vláda okrem iného prisľúbila, že zlepší podmienky pre približne 450 väznených povstalcov a zvýši ochranu vedúcich predstaviteľov komunít, z ktorých mnohí boli od začiatku roka 2016 terčom čoraz väčšieho počtu útokov.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos dúfa, že dočasné prímerie bude prvým krokom k dosiahnutiu trvalého mieru s ELN.

Skupina ELN vznikla v roku 1964 a odvtedy sa aktívne zapájala do ozbrojeného konfliktu v krajine. Jej pôsobenie však zatienila iná ľavicová povstalecká organizácia s názvom Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC). Tá vlani podpísala s vládou prelomovú mierovú dohodu, za ktorej dosiahnutie dostal prezident Santos Nobelovu cenu za mier.

Predpokladá sa, že ELN má menej ako 1500 aktívnych bojovníkov, ktorých podporujú sympatizanti, poskytujúci im logistickú podporu. ELN operuje vo vidieckych oblastiach na severe Kolumbie a na hraniciach s Venezuelou, ako aj v provinciách Casanare, Norte de Santander a Cauca.